Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účetnictví I (KDMML / PUC1P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDMML / PUC1P - Účetnictví I, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podstata, funkce a složky účetnictví. Účetnictví a informační systém podniku.Harmonizace účetnictví.Účetní principy a zásady. Účetní jednotka, předmět účetnictví.Majetek podniku (jeho členění, likvidnost majetkových složek).Zdroje krytí majetku (vlastní kapitál, cizí zdroje).Ocenění majetku a závazků.Rozvaha podniku jako součást účetní závěrky.Náklady, výnosy, výsledek hospodaření.Měření výsledku hospodaření. Výkaz zisku a ztráty.Příjmy a výdaje. Výkaz cash flow.Vztahy mezi účetními výkazy.Metodické prvky účetnictví.Účtování o dlouhodobém majetku.Účtování zásob - způsob A. Účtování zásob - způsob B.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu se student orientuje v základech finančního účetnictví, umí pracovat s účty, účetními doklady a sestavit jednoduché účetní výkazy. Zná nejdůležitější účetní principy a zásady, základní pravidla účtování o dlouhodobém a oběžném majetku a zdrojích jeho krytí a je schopen se orientovat v právních předpisech týkajících se dané problematiky.

Literatura

KOVANICOVÁ, D. Abeceda účetních znalostí pro každého. České účetní standardy pro podnikatele. Vyhláška č. 500/2002 Sb. Klimtová E. Základy účetnictví I. Pardubice, 2006. Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví. RUBÁKOVÁ V. Praktické účetní případy. Praha 2010. MÜLLEROVÁ L. Účetnictví podnikatelů: fyzické osoby, obchodní společnosti. Praha, 2005. ISBN 80-245-0868-5.Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty. Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat, že porozuměl probírané problematice, musí být schopen samostatně zaúčtovat základní účetní případy a charakterizovat jejich dopady na finanční situaci podniku a jeho výsledek hospodaření. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

doc. Ing. Jaroslava Hyršlová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslava Hyršlová, Ph.D.doc. Ing. Jaroslava Hyršlová, Ph.D.