Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Grounding of Economics (KDMML / PZAEE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDMML / PZAEE - Grounding of Economics, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní elementy trhu, nabídka, poptávka, funkce trhu.Chování spotřebitele a formování poptávky, užitek a jeho měření, optimum spotřebitele.Chování firmy a formování nabídky, produkční funkce, výroba v krátkém a dlouhém období.Příjmy firmy v dokonalé a nedokonalé konkurenci, zisk firmy, rovnováha firmy, bod uzavření firmy, bod zvratu.Dokonalá konkurence, tržní rovnováha a efektivnost.Nedokonalá konkurence, charakteristika tržních struktur.Trh výrobních faktorů. Měření výkonnosti národního hospodářství, domácí produkt, národní produkt, národní důchod.Agregátní poptávka, agregátní nabídka.Peníze a bankovnictví, trh peněz,Inflace, cenové indexy, měření inflace, příčiny a typy inflace.Nezaměstnanost, hlavní demografické charakteristiky, měření nezaměstnanosti, typy nezaměstnanosti.Monetární politika, nástroje monetární politiky, základní typy monetární politiky.Fiskální politika, nástroje fiskální politiky, státní rozpočet, státní dluh, vzájemné působení monetární a fiskální politiky.Mezinárodní obchod, platební bilance, měnové kurzy, mezinárodni měnový systém.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student rozumí základním mikroekonomickým a makroekonomickým pojmům a získá základní přehled v ekonomii.

Literatura

Brajerová, H., Drahotská, H. Makroekonomie a doprava. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2001. ISBN 80-7194-376-2.Brajerová, H., Hynková, H.:. Mikroekonomie a doprava (cvičebnice). Pardubice: Univerzita Pardubice, 2000. ISBN 80-7194-281-2.Provazníková, R., Volejníková, J.:. Makroekonomie - cvičebnice. Slaný: Melandrium, 2003. ISBN 80-86175-23-5.RUSMICHOVÁ, Z., SOUKUP, J. a kol.:. Makroekonomie - základní kurz. Slaný: Melandrium, 2002. Slaný: Melandrium,, 1995. ISBN 80-86175-24-3.MACÁKOVÁ, L. a kol.:. Mikroekonomie - základní kurz. Slaný: Melandrium, 2005. ISBN 80-901801-0-8.MANKIW, N. G.:. Zásady ekonomie. Praha: Grada Publishing, 2000. Praha. Grada Publishing, 2000. ISBN 80-7169-891-1.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění základním makroekonomickým a mikroekonomickým pojmům a schopnost samostatně provádět výpočty v rozsahu probrané látky. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

doc. Ing. Ivo Drahotský, Ph.D.