Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Braking Systems of Railway Vehicles (KDPD / BSRVE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / BSRVE - Braking Systems of Railway Vehicles, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozdělení brzd podle fyzikálních principů brzdění. Úvod do teorie brzdových systémů.Mechanická část brzdy - zdržová brzda, výpočet převodu a silových účinků.Mechanická část brzdy - kotoučová brzda, brzdové jednotky.Parametry brzdy kolejového vozidla z hlediska mezinárodních předpisů.Pneumatická část brzdy na hnacím vozidle. Zdroj tlakového vzduchu, uspořádání prvků brzdy.Brzdiče přímočinné a samočinné brzdy (ovládané mechanicky a elektricky).Pneumatická část brzdy na osobním a nákladním voze. Základní typy a vlastnosti rozvaděčů.Regulace brzdného účinku v závislosti na rychlosti vozidla (hnací vozidlo, osobní vůz).Regulace brzdného účinku v závislosti na hmotnosti vozu, ruční a samočinné přestavovače.Protismyková zařízení adhezní brzdy.Magnetická kolejnicová brzda. Parametry a zabudování v podvozku vozidla.Elektropneumatická brzda samočinná a přímočinná.Spolupráce při současném účinku více typů brzd.Příklady uspořádání brzdy u různých druhů vozidel.Časová rezerva, dotazy studentů.

Získané způsobilosti

Student je schopen posoudit vhodnost brzdového systému pro konkrétní vozidlo z hlediska parametrů vozidla (hmotnost, jízdní rychlost), případně pro daný typ kolejového vozidla brzdový systém navrhnout podle zadaných požadavků.

Literatura

Kubec, J. Brzdová výstroj nových železničních vozů. Hrušovský, J. Brzdy hnacích vozidel ČSD I, II. IZER, Jiří, et al. Kolejové vozy. Bratislava: ALFA, 1986. ISBN 63-870-84-17.MARUNA, Zdeněk, et al. Metodika konstruování kolejových vozidel - osobní a nákladní podvozky. Praha: ČVUT, 1992. ISBN 80-01-00815-0.Pohl R., Novotný C. Železniční vozidla I. Praha: ČVUT, 2002. ISBN 80-01-02622-1.Pohl R., Novotný C. Železniční vozidla II. Praha: ČVUT, 2003. ISBN 80-01-02690-6.

Požadavky

Podmínkou pro přihlášení se ke zkoušce je získání zápočtu ze cvičení.Zápočtem se potvrzuje, že se student zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. S podmínkami pro udělení zápočtu seznámí vyučující studenty v prvním týdnu semestru.Zkouška z předmětu je ústní s písemnou přípravou a její průběh a klasifikace odpovídají studijnímu a zkušebnímu řádu Univerzity Pardubice.

Garant

doc. Ing. Jaromír Zelenka, CSc.

Vyučující

Ing. Martin Kohout, Ph.D.Ing. Martin Kohout, Ph.D.