Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interakce kolejové vozidlo/cesta (KDPD / DIVC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / DIVC2 - Interakce kolejové vozidlo/cesta, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zaměření DP-SV:Základní vlastnosti kola s pneumatikou.Mechanika přenosu sil. Přenos sil za působení podélných a bočních reakcí.Skluz pneumatiky, skluzové charakteristiky.Vlivy působící na skluzové vlastnosti pneumatik.Problematika matematického modelování pneumatik.Nástroje pro simulaci pneumatiky.Modelování interakce kolo vozovka.Zaměření DP-KV:1. Úlohy mechaniky pohybu železničního vozidla po koleji, modelování dynamické interakce vozidlo - trať ve vertikálním směru. Teoretické principy řešení. Zatížení tratě. Způsoby modelování jízdy kolejového vozidla po koleji.2. Jednotlivé druhy modelů kolejového vozidla a tratě. Definice jízdní dráhy - kolej v přímé a v oblouku. Unášivé pohyby pro kolejové vozidlo.3. Principy modelování jednotlivých typů pružných a tlumicích vazeb v dynamickém systému vozidel. Modelování kontaktních vazeb dvojkolí kolej a adhezní vazby kolo-kolejnice. Různé přístupy řešení.4. Způsoby řešení matematického modelu simulace jízdy kolejového vozidla. Výstupní veličiny a jejich statistické hodnocení. Jízdní vlastnosti vozidel v přímých úsecích tratí a vodicí vlastnosti v oblouku koleje.5. Modelování a verifikace počítačové simulace jízdy reálného kolejového vozidla po reálné koleji. Způsoby experimentální analýzy dynamické interakce vozidlo - trať a zpracování výsledků měření.6. Otázky řešení konkrétních případů, silové působení vozidel na jízdní dráhu, neklidný chod vozidel, příčiny vzniku a důsledky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen řešit otázky v oblasti vzájemného vztahu vozidla a dopravní cesty

Literatura

KALINČÁK D. a kol. Dopravný prostriedok - Výpočtové metódy. Žilina: Žilinská univerzita v Žilině, 2005. ISBN 80-8070-476-7.FREIBAUER L. a kol. Dynamika kolejových vozidel. Praha: NADAS, 1991. ISBN 80-7030-104-X.VLK, František. Dynamika motorových vozidel. null. Brno: Nakladatelství a vydavatelství VLK, 2000. ISBN 80-238-5273-6.ZELENKA, J. Geometrické charakteristiky systému dvojkolí-kolej vybraných vozidel ČD. Pardubice: Univerzita Pardubice, 1999. FRÝBA, L. Kmitání těles a konstrukcí při pohybujícím se zatížení. Praha: Academia, 1996. MORAVČÍK, M. Mechanika železničných tratí, díl 1, 2, 3. Žilina: Žilinská univerzita, 2002. ZELENKA, J. A KOL. Servisní činnost a výzkum specializovaného pracoviště dvojkolí-kolej, Výzkumná zpráva č. DP-02/00. Univerzita Pardubice, DP DFJP Česká Třebová, 2000. TESAŘ, Miroslav, VALA, Miroslav. Teorie a konstrukce silničních vozidel I. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2003. ISBN 80-7194-503-X.IZER, J. A KOL. Vozidlo a kolej na modernizovaných železničních tratích, Zprávy jednotlivých etap výzkumného úkolu z let 1996 až 2000. Univerzita Pardubice. DP DFJP Česká Třebová.

Požadavky

Zaměření DP-SV:Zvládnout problematiku přenosu sil. Seznámit se s možnostmi modelování pneumatik. Zaměřit se na oblast související s tématem doktorské práce.Zaměření DP-KV:Zkouška z předmětu je písemná a ústní. Trvání a obsah je stanoven v souladu se Studijním a zkušebním řádem Univerzity Pardubice.

Garant

doc. Ing. Jaromír Zelenka, CSc.