Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané statě z ochrany život. prostředí (KDPD / DVOZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / DVOZ2 - Vybrané statě z ochrany život. prostředí, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Globální a lokální problémy ochrany a tvorby životního prostředí.Principy trvale udržitelného rozvoje. Monitorování stavu životního prostředí.Vliv dopravy na ovzduší, půdu a vodu, na živé organismy, na zdraví člověka.Kritéria a limity znečištění ŽP z dopravy ve vazbě na mezinárodní předpisy.Alternativní zdroje energií pro dopravu.Legislativa v oblasti péče o životní a pracovní prostředí - základní zákony a komentář k nim. Odpadové hospodářství v dopravě. Způsoby vyšetřování a hodnocení vlastností odpadů.Technologie umožňující omezování škodlivých vlivů dopravy na životní prostředí.Příklady konkrétních technických řešení, případové studie.Moderní fyzikální, fyzikálně-chemické a chemické metody sledování stavu složek ŽP.Hygienické požadavky na pracovní prostředí v dopravě. Vliv pracovního prostředí na člověka.Environmentální informační systémy.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu posluchač získá podrobné vědomosti o působení dopravy a telekomunikací na životní prostředí a o možnostech zmírňování jejich negativních účinků. Má přehled o moderních fyzikálních, fyzikálně-chemických a chemických metodách sledování stavu složek ŽP i o právních aspektech péče o životní prostředí. Je seznámen s problematikou klasických i alternativních energetických zdrojů, se škodlivými účinky hluku, vibrací, elektromagnetických polí a ionizujícího záření na zdraví člověka. Má znalosti o technologiích zneškodňování elektroodpadu i odpadů z dopravy, je seznámen s problematikou pracovního prostředí v dopravě a telekomunikacích. Je vybaven vědomostmi o dalších environmentálních aspektech dopravy a telekomunikací v návaznosti na téma své doktorské práce.

Literatura

ADAMEC V. a kol. Doprava, zdraví a životní prostředí. Grada Praha, 2008. COLINVAUX P. Ecology 2. New York: Wiley & Sons,, 1996. ISBN 0-471-55860-5.SMOLÍK, D.; KINCL, M.; KRPEŠ, V. Ekologie. Ostrava: VŠB-TU, 1992. ISBN 80-7078-169-6.VLČEK, J. et al. Metodické prostředky pro životní prostředí. Praha: ČVUT, 1994. KURAŠ, M. Odpady, jejich využívání a zneškodňování. Praha: ČEÚ, 1994. WITTLINGEROVÁ, Z.; JONÁŠ F. Ochrana životního prostředí. Praha: Credit,, 2001. ISBN 80-213-0754-4.AMUNDSEN, A. Omezování vzniku odpadů ? čistší produkce. Praha:Enzo, 1995. VLČEK, J.; DRKAL, F. Technika a životní prostředí. Praha: ČVUT, 1994. MOLDAN, B. Životní prostředí - Globální perspektiva. Praha: Regleta, 1995.

Požadavky

Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa. Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Úspěšné absolvování písemné části zkoušky je předpokladem účasti na ústní zkoušce.Student musí v průběhu semestru vypracovat semestrální práci na určené téma. Při závěrečné zkoušce musí prokázat, že rozumí probraným tématickým okruhům a řešeným problémům. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující na první konzultaci.

Garant

doc. Ing. Miroslav Tesař, CSc.