Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Methods of Scientific Work (KDPD / MOSW)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / MOSW - Methods of Scientific Work, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Věda, výzkum, technologie - definice a charakteristiky, souvislosti.Podstata vědecké práce jako tvůrčí činnosti, etapy tvořivé práce, osobní předpoklady.Metody vědecké práce, základní druhy, vědecké informace, sběr, zdroje, výběr informací a jejich racionální zhodnocení.Základní principy jednotlivých metod.Metody teoretické.Metody experimentální, experiment a jeho fáze.Obsah a členění vědecké, výzkumné a zkušební zprávy.Metody simulační a kombinované.Výsledky vědecké práce a jejich presentace. vědecké a výzkumné zprávy, vědecké a odborné publikace.Semináře, kolokvia, konference, vysokoškolské přednášky.Deklarační vědecké práce, disertační práce, habilitační práce. soubory vědeckých, výzkumných a inženýrských prací.Doporučená metodika postupu přípravy a vypracování disertační práce.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu posluchač získá znalosti potřebné pro samostatnou tvůrčí (vědeckou) činnost jako individuální pracovník i jako člen týmu, včetně její presentace a publikování.

Literatura

nullNekuda, J., Slaný, A.:. Jak napsat závěrečnou práci. Brno,Masarykova univerzita, 1990. Rauch, J. Metody zpracování informací I,II VŠE. Praha, 1998. Tondl, L. Věda, technika a společnost. Praha, Nakladatelství FÚ AV ČR, 1999. Wiener, N. Kybernetika a společnost. Praha, ČSAV, 1963. Berka, K. Měření, pojmy, teorie, problémy. Praha, Academia, 1977. Kočí, J. Od historie technické tvorby ke konstruologii. Praha, Prospektrum, 1994. Tulka, J. Věda a vědecká metodologie. Pardubice skriptum, UPa FES,, 1995.

Požadavky

Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa. Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Úspěšné absolvování písemné části zkoušky) je předpokladem účasti na ústní zkoušce.

Garant

doc. Ing. Jaromír Zelenka, CSc.

Vyučující

Ing. Martin Kohout, Ph.D.prof. Ing. Jaroslav Menčík, CSc.Ing. Tomáš MichálekIng. Petr Voltr, Ph.D.