Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost silničního provozu (KDPD / PABVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PABVP - Bezpečnost silničního provozu, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Bezpečnost sil. provozu - legislativa ČR; bezpečnost sil. provozu - legislativa EUBESIP - Nebezpečí a bezpečnost v silničním provozuSoudní inženýrství - obecněSoudní inženýrství - vybrané metody soudně inženýrské analýzySoudní inženýrství - analýza silničních nehodZákladní funkce systému člověk - dopravní prostředek - dopravní prostředíPsychologická analýza účastníků silničního provozu; Vliv alkoholu, drog a ostatních návykových látek na řízení vozidla a na dopravní chování řidičeDopravní nehoda - povinnosti účastníkůVyužití mechaniky při jízdě motorových vozidel.Zásady bezpečné jízdy (auto, moto). Zásady bezpečné jízdy (jízda s přívěsem, za snížené viditelnosti, vyprošťování vozidel).Pozemní komunikace a jejich vybavení z pohledu bezpečnosti silničního provozu, bezpečnostní charakteristiky pozemní komunikace.Technický stav dopravních prostředku ve vztahu k bezpečnosti silničního provozu

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu je student seznámen s poznatky v oblasti bezpečnosti silničního provozu a soudního inženýrství. Bude mu umožněno konfrontovat svoje znalosti a dovednosti s praxí.

Literatura

Medelská, V. a kol. Dopravné inžinierstvo. Bratislava: Alfa, 1991. ISBN 80-05-00737-X.Kovanda,J., Šatochin,V. Pasivní bezpečnost vozidel. Praha: ČVUT, 2000. ISBN 80-01-02235-8.Štikar, J., Hoskovec, J. Přehled dopravní psychologie. Praha: Univerzita Karlova, 1995. Porada a kol. Silniční dopravní nehoda v teorii a praxi. null. Praha: Linde, 2000. ISBN 80-7201-212-6.Medelská, V., Slamka, J. Teória bezpečnosti a plynulosti v cestnej doprave. Bratislava: Akadémia PZ, 199. ISBN 80-8054-099-3.BRADÁČ, A. a kol. Soudní inženýrství. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 1999. ISBN 80-7204-133-9.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat znalosti probraných témat včetně provedení analýzy jednoduché dopr. nehody. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

doc. Ing. Miroslav Tesař, CSc.

Vyučující

Ing. Jan Pokorný, Ph.D.Ing. Jan Pokorný, Ph.D.