Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technický provoz vozidel sil. a MHD (KDPD / PAPVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PAPVP - Technický provoz vozidel sil. a MHD, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Technická legislativa v TPVS a MHD, charakteristiky provozu vozidel silniční a MHD.Faktory působící na spotřebu paliva, měření spotřeby paliva, alternativní paliva, ekologie.Reálné možnosti snižování spotřeby pohonných hmot a negativních dopadů na okolí.Principy dozorování nad technickým stavem silničních vozidel a vozidel MHD.Charakteristika programu údržby a oprav vozidel silniční a MHD, ošetřování vozidel.Technický stav dopravních prostředků ve vztahu k bezpečnosti silničního provozu.Charakterizace důsledků působení degradačních procesů na technický stav vozidel.Druhy degradace prvků (strojních součástí) vozidel silniční a MHD, možnosti ovlivňování.Nové směry v konstrukci vozidel - nové pohledy na jejich technický provoz.Silniční vozidla v kombinované dopravě silnice - železnice, řidiči a technický provoz.Recyklace vraků vozidel silniční a MHD - legislativa, trendy, demontážní procesy.Provozování MHD. Stanice a zastávky MHD. Tramvajové tratě. Autobusová nádraží.Charakteristika základních staveb v MHD. Přestupní uzly.Dopravní areály. Garáže a odstavné plochy. Organizace a řízení dopravních areálů

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu se student umí orientovat v problematice technického provozu vozidel silniční a městské hromadné dopravy, příslušných technických předpisů. Ovládá principy dozorování nad technickým stavem silničních vozidel a vozidel MHD. Podrobněji ovládá problematiku spotřeby paliva, degradačních procesů a jejich důsledků na technický stav vozidel, ekologizace technického provozu, organizace a řízení dopravních areálů.

Literatura

Liščák, Š. a kol. Prevádzkové charakteristiky vozidel. Žilina: Žilinská univerzita v Žiline, 2004. ISBN 8080702470.nullnullVyhláška č. 302/2001 Sb. Ministerstva dopravy a spojů o technických prohlídkách a měření emisí vozidel, ve znění dalších předpisů. Vyhláška č. 341/2002 Sb. Ministerstva dopravy a spojů o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění dalších předpisů. Zákon č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění dalších předpisů.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při zkoušce prokázat porozumění řešeným problémům a schopnost samostatně řešit praktické aplikace, vypracovat a prezentovat zadanou semestrální práci. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

doc. Ing. Milan Graja, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Milan Graja, CSc.doc. Ing. Milan Graja, CSc.