Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie silničních vozidel (KDPD / PAVOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PAVOK - Teorie silničních vozidel, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Silové poměry při valení kola.Jízdní odpory.Převodné ústrojí vozidel.Rozdělování točivého momentu.Dynamika jízdy.Směrová stabilita při brzdění.Teorie zatáčení.Aerodynamická stabilita.Směrová stabilita.Stabilita proti překlopení.Teorie pérování.Zvláštnosti jízdy terénních vozidel.Závěrečný seminář.Časová rezerva

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student umí provést analýzu působících sil a momentů. Umí odvodit závislosti pro stanovení velikosti jízdních odporů a ostatních sil a momentů. Je schopen odvodit závislosti pro stanovení podmínek stability vozidla. Umí teoreticky zdůvodnit chování vozidla při jízdě a stanovit vliv jednotlivých parametrů vozidla. Teoretické závislosti je schopen aplikovat na praktické příklady při výpočtu základních parametrů vozidel.

Literatura

VLK, František. Dynamika motorových vozidel. null. Brno: Nakladatelství a vydavatelství VLK, 2000. ISBN 80-238-5273-6.TESAŘ, Miroslav, VALA, Miroslav. Teorie a konstrukce silničních vozidel I. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2003. ISBN 80-7194-503-X.VLK, František. Úlohy z dynamiky motorových vozidel. null. Brno: Nakladatelství a vydavatelství VLK, 2001. ISBN 80-238-6574-9.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat zvládnutí teoretických základů pro vyjádření jízdních stavů vozidla. Umět odvodit závislosti mezi působícími silami a parametry vozidla. Definovat a vypočítat síly a momenty působící na vozidlo při různých jízdních stavech. Umět stanovit podmínky pro stabilitu vozidla. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

doc. Ing. Miroslav Tesař, CSc.

Vyučující

Ing. Ondřej Voltr, Ph.D.