Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dopravní prostředky (KDPD / PDPMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PDPMP - Dopravní prostředky, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do kolejových vozidel. Železniční trať.Základní principy pohybu kolejového vozidla.Jízda železničního vozidla v přímé koleji a v oblouku koleje.Hlavní části kolejového vozidla. Dvojkolí, nápravová ložiska, vedení dvojkolí, vypružení. Železniční brzdy.Jízdní odpory. Přenosy výkonu a trakční charakteristika. Přenos krouticího momentu na dvojkolí.Železniční vozy. Přehled typů, technické parametry, konstrukční provedení.Hnací kolejová vozidla. Přehled typů, technické parametry, konstrukční provedení.Silniční vozidla, rozdělení vozidel, koncepce vozidel. Legislativní limity.Mechanizmus přenosu tečné síly, adheze. Kola, pneumatiky.Jízdní odpory, rovnováha sil působících na vozidlo. Trakční diagram.Jízda v přímé, jízda zatáčkou. Valení kola za působení boční síly. Řízení. Charakteristiky řiditelnosti vozidel.Vozidlové motory. Převodná ústrojí.Brzdění automobilů. Moderní elektronické prvky.Městská hromadná doprava.

Získané způsobilosti

Student je obeznámen s hlavními principy fungování, konstrukčním uspořádáním a provozem silničních a železničních vozidel.

Literatura

DOUDA, P, HEPTNER, T, KOLÁŘ, J. Pozemní dopravní prostředky. Praha: ČVUT Praha, 2002. ISBN 80-01-02441-5.Stodola, J. Úvod do konstrukce silničních vozidel. Pardubice: Univerzita Pardubice, 1996. ISBN 80-7194-067-4.CULEK, B. Základy dopravní techniky I. Pardubice: Univerzita Pardubice, 1995. ISBN 80-7194-052-6.

Požadavky

Získání zápočtu je podmíněno účastí na cvičeních s jednou povolenou neomluvenou absencí a úspěšným složením zápočtového testu. Zkouška má písemnou část ve formě testu a ústní část.

Garant

doc. Ing. Miroslav Tesař, CSc.Ing. Jakub Vágner, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Pokorný, Ph.D.Ing. Jakub Vágner, Ph.D.Ing. Jan Pokorný, Ph.D.Ing. Ivo Šefčík, Ph.D.Ing. Jakub Vágner, Ph.D.