Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydromechanika a hydraulické stroje (KDPD / PHYPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PHYPK - Hydromechanika a hydraulické stroje, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Modul1. Hydromechanika Newtonských kapalin.Základní pojmy a definice. Základní vlastnosti kapalin. Měrný objem. Teplotní roztažnost. Viskozita. Povrchové napětí a kapilární síly. Hydrostatický tlak.Plavání těles. Stabilita lodí.Síly na zakřivené plochy. Kapalina v relativním klidu. Kapalina v rotující nádobě.Hydrodynamika. Průtok a střední rychlost. Rovnice kontinuity. Silový účinek volného proudu. Proudění v potrubí. Bernouliho rovnice. Druhy proudění. Hydraulické odpory.Tvarový odpor při obtékání těles. Charakteristické druhy obtékání.Proudění v otevřených korytech. Vztahy pro výpočet hydraulického poloměru.Modul 2. Hydromechanika reálných kapalin.Nenewtonské tekutiny a látky. Viskoelestické jevy.Základní vlastnosti plynů, čistých stlačitelných kapali a reálných kapalin s obsahem plynů.Stlačitelnost, roztažnost a rozpínavost reálných kapalin.Úvod do vysokotlaké hydrauliky. Pascalův zákon. Síly na zakřivené plochy.Vybrané hydraulické stroje a zařízení. Hydraulický zvedák. Hydraulické brzdy vozidla.Hydrostatické převodníky. Konstrukce a parametry. Praktické aplikace.Konstrukční uspořádání a vlastnosti vybraných hydraulických řídících prvků.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu posluchač získá přehled o základních zákonitostech působení statických sil kapaliny na stěny nádob a v kapalině plovoucí tělesa. Seznámí se s působením viskosních a dynamických sil uvnitř proudící kapaliny a na tělesa proudící kapalinou obtékaná. Je seznámen se stavbou hydraulických strojů a jejich praktickými aplikacemi. Rozlišuje zákonitosti platné pro nestlačitelnou Newtonskou kapaliny a zákonitosti platné pro reálnou stlačitelnou kapalinu obsahující malý podíl nerozpuštěných plynů.

Literatura

Kolář V. et. al. Hydraulika. SNTL Praha, 1983. KOREIS, J., KOREISOVÁ, G. Modul 1. Hydromechanika Newtonských kapalin. KOREIS, J., KOREISOVÁ, G. Modul 2. Hydromechanika reálných kapalin. Bláha, J., Brada, K. Hydraulické stroje. Technický průvodce 70. SNTL Praha., 1992. Kříž R., Vávra P. Mechanika tekutin. Tekutinové mechanismy. Strojírenská příručka. Svazek 4. PN Praha, 1994. ISBN 80-85872-58-1.

Požadavky

Kombinované studium. Účast na konzultacích. Samostudium podle učebních textů. Příprava na zkoušku podle zadaných zkušebních otázek.

Garant

doc. Ing. Miroslav Tesař, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Miroslav Tesař, CSc.