Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstrukce silničních vozidel I (KDPD / PKS1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PKS1K - Konstrukce silničních vozidel I, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rámy a karosérie.Nápravy tuhé - hnané, hnací, řídicí.Nápravy výkyvné - hnací, hnané, řídicí.Vozidlová kola, ráfky, pneumatiky.Pérování listovými pery, vinutými pružinami, zkrutnými tyčemi.Ostatní druhy pérování.Tlumiče pérování, stabilizátory.Řízení, geometrie řízených kol, mechanismus řízení.Části řízení, kulové klouby, řídicí tyče, převodky řízení.Posilovače řízení, řízení všemi koly.Druhy a konstrukce bubnových a kotoučových brzd.Brzdové soustavy osobních a užitkových automobilů, přípojných vozidel.Protiblokovací regulační systémy.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student umí nakreslit, popsat a vysvětlit funkci jednotlivých konstrukcí rámů a karosérií, náprav, kol, ráfků a pneumatik, pérování, tlumičů pérování, stabilizátorů, řízení a brzd. Jednotlivé konstrukce umí zhodnotit z hlediska jejich funkcí a vlastností.

Literatura

VLK, František. Podvozky motorových vozidel. Brno: Nakladatelství a vydavatelství VLK, 2000. ISBN 80-238-5274-4.MATĚJKA, Rostislav. Vozidlá silniční dopravy I. Vydavateľstvo technickej a ekonomickej literatúry, Bratislava, 1988. VLK, František. Karosérie motorových vozidel. 2000. ISBN 80-238-5277-9.GSCHEIDLE, Rolf, et al. Příručka pro automechanika. Praha : Sobotáles, 2002. ISBN 80-85920-83-2.VLK, František. Stavba motorových vozidel. Brno: Nakladatelství a vydavatelství VLK, 2003. ISBN 80-238-8757-2.

Požadavky

Student musí při závěrečné zkoušce prokázat porozumění všem konstrukcím a schopnost samostatné orientace v problematice jednotlivých ústrojí podvozku automobilů v rozsahu probrané látky. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

doc. Ing. Miroslav Tesař, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Miroslav Tesař, CSc.