Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstrukce silničních vozidel II (KDPD / PKS2K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PKS2K - Konstrukce silničních vozidel II, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Celková uspořádání hnacího ústrojí.Spojky třecí suché, lamelové a odstředivé.Spojky hydrodynamické a jiné. Přístup k návrhu spojky třecí suché.Stanovení rozsahu, počtu a odstupňování rychlostních stupňů převodovky.Manuální stupňové převodovky, synchronizační systémy, řadící ústrojí.Dvoutoké a planetové převodovky, přídavné převodovky.Hydrodynamické měniče točivého momentu, samočinné převodovky.Kloubové a spojovací hřídele, kinematika křížového kloubu, kritické otáčky.Stálé převody hnacích náprav jednostupňové a dvoustupňové. Převodový stupeň.Diferenciály kuželové a čelní, kinematika, závěr diferenciálu, samosvorné diferenciály.Pohon všech kol, mezinápravový diferenciál.Časová rezerva, shrnutí probrané látky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student umí nakreslit, popsat a vysvětlit funkci jednotlivých konstrukčních řešení spojek, převodovek, přídavných převodovek, kloubových a spojovacích hřídelů, kloubů, stálých převodů hnacích náprav a diferenciálů. Jednotlivé konstrukce umí zhodnotit z hlediska jejich vlastností.

Literatura

VLK, František. Převodová ústrojí motorových vozidel. Brno : Nakladatelství a vydavatelství VLK, 2000. ISBN 80-238-5275-2.MATĚJKA, Rostislav. Vozidlá silniční dopravy II. Vysoká škola dopravy a spojov v Žiline, Žilina, 1994. MORAVEC, Vladimír. Hnací ústrojí automobilů. Kopřivnice, 1998. VLK, FRANTIŠEK. Převody motorových vozidel. Brno: Nakladatelství a vydavatelství VLK, 2006. GSCHEIDLE, Rolf, et al. Příručka pro automechanika. Praha : Sobotáles, 2002. ISBN 80-85920-83-2.VLK, František. Stavba motorových vozidel. Brno: Nakladatelství a vydavatelství VLK, 2003. ISBN 80-238-8757-2.

Požadavky

Student musí při závěrečné zkoušce prokázat porozumění všem konstrukcím a schopnost samostatné orientace v problematice převodových ústrojí automobilů v rozsahu probrané látky. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

doc. Ing. Miroslav Tesař, CSc.

Vyučující

Ing. Petr Hanus