Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Provozní hmoty (KDPD / PPHMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PPHMP - Provozní hmoty, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozdělení a výroba provozních hmot. Ropa jako základní surovina. Využití obnovitelných energetických zdrojů v dopravě.Principy instrumentálních metod pro kontrolu jakosti PH I: fyzikální metody.Principy instrumentálních metod pro kontrolu jakosti PH II: chemické metody.Principy instrumentálních metod pro kontrolu jakosti PH III: speciální metody.Vlastnosti, metody zkoušení a ukazatele jakosti klasických paliv.Vlastnosti, metody zkoušení a ukazatele jakosti alternativních paliv.Vlastnosti, metody zkoušení a ukazatele jakosti motorových a převodových olejů, plastických a tuhých maziv.Vlastnosti, metody zkoušení a ukazatele jakosti brzdových a chladicích kapalin a dalších provozních hmot.Biosložky v motorových palivech. Biologicky odbouratelná maziva a procesní kapaliny. Kluzné laky.Základní pojmy z tribologie. Znehodnocení maziv v provozu.Základy tribotechnické diagnostiky (TTD).Provozní a laboratorní metody TTD.Emisní předpisy. Legislativa týkající se provozních hmot, bezpečnostní listy, normy, informační systémy, atlasy.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu posluchač získá přehled o vlastnostech, metodách zkoušení a ukazatelích jakosti provozních hmot. Je detailně seznámen s vlastnostmi paliv, maziv, brzdových a chladicích kapalin i dalších provozních hmot používaných v dopravě, má široký přehled o používaných zkušebních metodách a má v této oblasti praktické laboratorní zkušenosti.

Literatura

MATĚJOVSKÝ, V. Automobilová paliva. Praha: Grada, 2005. HRDLIČKA, Z. Automobilové kapaliny. Praha: Grada, 1996. ŠTĚPINA, V. a VESELÝ, V. Maziva v tribologii. Bratislava: Veda, 1985. STRAKA, B. Motorové oleje a tribotechnická diagnostika naftových motorů. Praha: NADAS, 1986. Časopisy:. Tribology International, Tribology Transactions, Oil and Gas Journal, Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers, Part J: Journal of Engineering Tribology, konkrétní informační zdroje na Internetu a na CD ROM (aktuální v době konání výuky). NORIA. Dostupné na WWW:. WEARCHECK. Dostupné na WWW:. Časopisy: Autoexpert, Technický týdeník, Petrol Magazin.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje, že se student prezenční formy studia zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. Podmínky udělení zápočtu určuje vyučující. Je vyžadována aktivní účast na cvičeních (absolvování všech praktických cvičení a odevzdání vyhovujících protokolů z nich).Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa. Podmínkou účasti na zkoušce je získání zápočtu.Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Úspěšné absolvování písemné části zkoušky je předpokladem účasti na ústní zkoušce.Student musí v průběhu semestru na cvičeních samostatně absolvovat praktické úlohy, při závěrečné zkoušce musí prokázat, že rozumí probraným tématickým okruhům a řešeným problémům. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

Ing. Marie Sejkorová

Vyučující

Ing. Marie SejkorováIng. Marie Sejkorová