Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práva životního prostředí (KDPD / PPZPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PPZPK - Základy práva životního prostředí, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Právní řád ČR, zákon o ochraně životního prostředí, zákon o ekologické újmě.Zákon o ochraně ovzduší a vybrané prováděcí předpisy (základní pojmy, zařazení zdrojů znečištění ovzduší).Povinnosti provozovatelů zdrojů znečištění ovzduší (emisní limity, způsob jejich zjišťování, administrativní povinnosti).Mobilní zdroje znečištění (požadavky na provozovatele, emise z provozu mobilních zdrojů znečištění).Zákon o vodách a vybrané prováděcí předpisy (obecná ochrana vod, dělení odpadních vod), zákon o vodovodech a kanalizacích.Zacházení s látkami závadnými vodám, havarijní plány.Zákon o odpadech a vybrané prováděcí předpisy (základní druhy odpadů a jejich kategorizace, evidence odpadů, zpětný odběr, přeprava odpadů).Povinnosti původců odpadů a odpovědných osob, softwarové produkty pro evidenci odpadů.Základní postupy při nakládání s chemickými látkami a přípravky (zákon o chemických látkách a přípravcích, zákon o ochraně veřejného zdraví).Zákon o prevenci závažných havárií, přeprava nebezpečných věcí.Ochrana území, lokalit a krajinných prvků.Fragmentace krajiny (pojmy, hodnocení, opatření minimalizující dopady).Umístění a povolování staveb.

Získané způsobilosti

Absolvováním tohoto předmětu student získá komplexní přehled o environmentální legislativě v ČR a EU. Dokáže identifikovat požadavky legislativy a aplikovat je v reálných podmínkách firmy.

Literatura

ŠKAPA, P. Doprava a životní prostředí I, II, III. VŠB-TU Ostrava, 2004.

Požadavky

Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPaStudent musí při závěrečné zkoušce prokázat porozumění probíraných témat. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

Ing. Marie Sejkorová

Vyučující

Ing. Marie Sejkorová