Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spalovací motory (KDPD / PSMAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PSMAK - Spalovací motory, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pohonné jednotky pozemních dopravních prostředků.Paliva pro pístové spalovací motory.Spalování uhlovodíkových paliv v pístových spalovacích motorech.Pracovní oběhy pístových spalovacích motorů.Kinematika klikového ústrojí a torzní kmitání klikových hřídelů.Pístová skupina.Kliková skříň, blok motoru a hlava válce.Rozvodová ústrojí pístových spalovacích motorů.Sací a výfukové systémy.Chlazení a mazání pístových spalovacích motorů.Palivové soustavy zážehových motorů.Palivové soustavy vznětových motorů.Časová rezerva , shrnutí probrané látky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student rozumí základním pojmům, má znalosti o požadavcích na motorová paliva, má znalosti ze spalování uhlovodíkových paliv, zná teoretické a skutečné oběhy, rozumí kinematice klikového ústrojí a torznímu kmitání, zná konstrukci pístové skupiny, klikové skříně, bloku motoru, hlavy válce, rozvodových ústrojí, chlazení a mazání, zná činnost palivové soustavy zážehového a vznětového motoru.

Literatura

VLK, František. Paliva a maziva motorových vozidel. Brno : Nakladatelství a vydavatelství Vlk, 2006. ISBN 80-239-6461-5.Trnka, J.; Urban, J. Spalovací motory. Bratislava: Alfa, 1992. ISBN 80-05-01081-8.Hofírek, M. Termomechanika. Havlíčkův Brod: Fragment, 1998. Grohe, H. Benzínové a naftové motory. Bratislava: ALFA, 1980. Tesař, M.; Šefčík, I. Konstrukce vozidlových motorů. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2003. ISBN 80-7194-550-1.VLK, František. Příslušenství vozidlových motorů. Brno : Nakladatelství a vydavatelství VLK, 2002. ISBN 80-238-8755-6.VLK, František. Vozidlové spalovací motory. Brno: Nakladatelství a vydavatelství VLK, 2003. ISBN 80-238-8756-4.Kožoušek, J. Výpočet a konstrukce spalovacích motorů I. Praha: SNTL, 1978. Kožoušek, J. Výpočet a konstrukce spalovacích motorů II. Praha: SNTL, 1983.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat,že je schopen využívat nabytých poznatků z teorie a konstrukce pístových spalovacích motorů při řešení praktických úkolů v rozsahu probrané látky. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

doc. Ing. Miroslav Tesař, CSc.

Vyučující

Ing. Jan Pokorný, Ph.D.