Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technický experiment (KDPD / PTEXP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PTEXP - Technický experiment, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky.Teoretické a praktické předpoklady pro možnost realizace technického experimentu.Příprava experimentálního měření, podmínky realizace.Normalizované a nenormalizované měřicí a zkušební metody.Výběr měřených veličin, určení počtu měřicích míst, výběr vhodných snímačů a převodníků.Aplikace moderních experimentálních měřicích metod.Statická a dynamická měření v oblasti dopravy.Měřicí řetězec. Snímače, převodníky, zesilovače, měřicí přístroje a systémy - jejich volba s ohledem na připravovaný experiment.Praktické aplikace experimentálních měření v oblasti dopravy.Zpracování a vyhodnocení naměřených veličin získaných při technickém experimentu.Analýza naměřených dat v časové a frekvenční oblasti.Experimentální měření v oblastech hluku a vibrací dopravních prostředků dopravní cesty.Využití moderních prostředků fuzzy-logiky a neuronových sítí pro experimentální měření.Závěry z realizovaného technického experimentu.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu posluchač získá přehled o současných experimentálních metodách a jejich praktických aplikacích v oblastech dopravy. Umí aktivně pracovat s elektronickými informačními zdroji. Je podrobně se seznámen s měřicími systémy pro analýzu veličin v časové a frekvenční oblasti, orientuje se v používaných metodách návrhů měřicích systémů a zkušebních metodách. Posluchač je schopen teoreticky navrhnout experimentální měřicí systém v oblasti dopravy a připravit možnost realizace technického experimentu.

Literatura

Kocourek, P. Číslicové měřící systémy. Vydavatelství ČVUT, Praha, 1999. Šemberová, M., Třeštíková, V., Vaníček, F. Elektronické a mikroelektronické součástky. Praha : ČVUT, 1998. Kejzlar, M., Slunský, L. Elektronika. VŠDS Žilina, 1990. Burger I. Hudec L.:. Elektronické prvky, ALFA Bratislava, 1989. Piňas:. Elektronické prvky, VUT Brno, 1986. Uhlíř, Chyský:. Mikroelektronika, ČVUT Praha, 1989.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje, že se student prezenční formy studia zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. Podmínky udělení zápočtu určuje vyučující. Je vyžadována aktivní účast na cvičeních (absolvování všech praktických cvičení a odevzdání vyhovujících protokolů z nich).Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa. Podmínkou účasti na zkoušce je získání zápočtu.Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Úspěšné absolvování písemné části zkoušky) je předpokladem účasti na ústní zkoušce.Student musí v průběhu semestru prokázat schopnost samostatně absolvovat praktické úlohy, při závěrečné zkoušce porozumění řešeným problémům. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

Ing. Michal Musil, Ph.D.

Vyučující

Ing. Michal Musil, Ph.D.Ing. Michal Musil, Ph.D.