Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie údržby (KDPD / PTUDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PTUDK - Teorie údržby, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod. Degradační procesy technického stavu vozidel.Základní druhy opotřebení, definice. Adhezivní, abrazivní, kavitační, erozivní opotřebení. Zvláštní druhy opotřebení. Praktické ukázky degradačních procesů některých dílů kolejových vozidel.Určující aspekty zvyšování provozní spolehlivosti výrobků. Základní pojmy. Spolehlivost objektů a prvků.Typy zkoušek spolehlivosti. Teoretické modely spolehlivosti. Analytické metody výpočtu parametrů rozdělení a ukazatelů spolehlivosti.Spolehlivost soustav. Parametrická spolehlivost. Pojem parametru a mezního stavu. Model poruch a kumulací poškození. Modely formování postupných poruch.Údržba a obnova, základní pojmy. Teorie obnovy. Všeobecný proces obnovy.Jednotlivé druhy údržbových systémů a oprav.Technická a ekonomická životnost železničních vozidel. Náklady na životní cyklus LCC.Informační systémy řízení údržby. Některé praktické ukázky systémů používaných v technické praxi.Některé praktické způsoby diagnostických systémů sledování technického stavu železničních vozidel.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen analyzovat degradační procesy a navrhnout jejich hodnocení, dále je schopen samostatně navrhnout údržbový systém DP a systém řízení údržby. Umí vytvořit strukturu sledování technického stavu vozidla jako podklad pro rozhodování a řízení údržbových zásahů.

Literatura

Stuchlý J. Teória údržby. Žilina: VŠDS, 1993. Vocel M. a kol. Tření a opotřebení strojních součástí. Praha: SNTL, 1976. Daněk a kol. Výpočetní metody obnovy dopravních prostředků. Ostrava: Repnois, 1999. ISBN 80-86122-41-7.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění přednášené problematiky a musí prokázat schopnost samostatného řešení problematiky údržby DP na základě znalostí základů spolehlivosti a diagnostiky v rozsahu probrané látky. Podmínky a požadavky určuje vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

doc. Ing. Jaromír Zelenka, CSc.

Vyučující

Ing. Stanislava Liberová, Ph.D.doc. Ing. Jaromír Zelenka, CSc.