Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie údržby a oprav. technologií (KDPD / PTUO4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PTUO4 - Teorie údržby a oprav. technologií, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Údržba a obnova vozidel. Specifika pro vozidla silniční, MHD, speciální a kolejová. Teoretické principy základních metod údržby ( dle plánu, dle skutečného stavu, kombinované metody).2. Metoda spolehlivostní údržby RCM ( Reliability centred Maintenance). Aplikace na vozidla MHD a kolejová vozidla.3. Hodnocení technického stavu a jeho změn během provozu. Provozní spolehlivost, poruchovost dopravních prostředků a jejich komponentů. Evidence a hodnocení poruchovosti. Bezpečnost provozu.4. Informační systémy pro řízení provozní spolehlivosti . Sledování provozní spolehlivosti . Diagnostické informační a řídící systémy jako součást údržby.5. Ekonomické aspekty údržby a obnovy vozidel. Matematické modely optimalizace obnovy.6. Základní charakteristiky dopravní infrastruktury, dopravních cest a zabezpečení jejich provozu. Zásadní rozdíly oproti dopravním prostředků z hlediska údržby. Údržbové a obnovovací systémy, charakteristiky a struktury7. Aplikace metody RCM pro dopravní infrastrukturu ( liniové dopravní stavby a dopravní objekty).8. Systémy údržby, oprav a rekonstrukcí v oblasti dopravní infrastruktury. Systémy údržby a oprav při vzniku defektů a v případě havárií, systémy s pevným cyklem, systémy na základě diagnostiky stavu dopravní cesty.9. Řešení tzv. diagnostické úlohy pro objekty dopravní infrastruktury.10. Možnosti aplikace teorie komplexních diagnostických čísel pro sledování provozní spolehlivosti a následné využití při řízení údržby a obnovy vybraných dopravních prostředků a dopravních objektů infrastruktury.

Literatura

Chlup J. Diagnostika a kontrola jakosti. Praha, FE ČVUT, 1981. Měřička J. a kol. Elektrické stroje. Praha, skripta ČVUT Praha, 1994. Jurča V., kol. Možnosti zpracování a využití dat z řízení údržby. Praha, ČSJ, 2004. Mykiska A., edit. Podstata a možnosti využívání metody FMEA s počítačovou podporou. Praha, FS ČVUT, 1995. Moubray John. Reliability - centred Maintenance (RCM). Oxford, vyd.:Butterworth - Heinemann, Oxford, 1999. nullnullStodola J. Údržba a údržbové systémy. Brno, VA, 1994. Ziegler J. Údržba zařízení. OSTRAVA, TU VŠB Ostrava, 1993, 1993. Němec J. Zvyšování životnosti dopravních zařízení. Pardubice, KDP DFJP Pardubice, 1994.

Požadavky

Zkouška z předmětu je ústní. Forma, obsah a trvání jsou stanoveny v souladu se Studijním a zkušebním řádem Univerzity Pardubice.

Garant

prof. Ing. Milan Lánský, DrSc.