Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Automatické řízení (KDPD / PYARK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PYARK - Automatické řízení, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky automatického řízení,. orientovaný dynamický systém, řízený a řídící systém,. systém řízení.Základní pojmy a definice automatické regulace, řízená veličina, požadovaná hodnota řízené veličiny, poruchové veličiny, rovnovážný ustálený stav a přechodový děj.Modelování přenosu energie, výkonu a informace, energetické, výkonové a informační veličiny, obecný model přenosového prvku pro přenos, transformaci a distribuci výkonu.Komplexní a parciální statické charakteristiky řízeného přenosového prvku, modelování dynamických vlastností přenosového prvku, definice přenosového členu, základní definice obrazového přenosu.Základní druhy přenosových členů a jejich přechodové charakteristiky, definice vlastní frekvence, přechodové charakteristiky druhého řádu, řešení v prostředí Matlab-SimullinkAlgebra blokových schémat přenosových členů, aplikace při stavbě řídících obvodů.Řízení přenosových prvků obecně, řídící obvod dálkového ovládání, automatického ovládání a automatické regulace, řízení vstupních výkonových veličin přenosového prvku, kombinované systémy řízení.Systémy přenosu výkonu vozidel, uspořádání přenosového systému, trakční charakteristika vozidla a zatěžovací charakteristiky přenosových prvků, model statické a dynamické zátěže.Řízení převodového poměru, základní vlastností používaných převodů, (hydrodynamických, třecích, hydrostatických).Vlastnosti řízených hydrostatických převodů, lineární a nelineární model dynamických vlastností hydrostatického převodu v prostředí Matlab-Simullink.Řízení výstupních veličin HS převodu, možnosti řízení zatížení spalovacího motoru.Řízení momentu hydrostatického převodu obvodem automatické regulace a obvodem automatického ovládání, simulační model.Optimalizace řízení zatížení spalovacího motoru, tvorba optimální zatěžovací charakteristiky.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu posluchač získá přehled o základních vlastnostech řídících prvků a řídících systémů. Seznámí se s uspořádáním řídících obvodů automatického ovládání a automatické regulace. Je seznámen se stavbou, konstrukcí a vlastnostmi vyráběných řídících prvků. Naučí se sestavit simulační modely dynamických vlastností vybraných přenosových členů, řízených přenosových prvků a řízených přenosových systémů v prostředí Matlab Simullink.

Literatura

Koreis J. Modelování přenosu výkonu a informace. Monografie. TS - Univerzita Pardubice, 2002. ISBN 80-7194-442-4.Koreis J. Hydraulické systémy mobilních strojov II. Skripta. VŠDS Žilina a Hydropneutech Žilina, 1999. Štecha, J. Optimální rozhodování a řízení.Praha, ČVUT, 2000. Praha: ČVUT, 2004. ISBN 80-01-03010-5.Kubík, S., Kotek, Z., Razím, M., Hrušík, J., Branžovský, J. Teorie automatického řízení II. Praha: SNTL, 1982.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje, že se student se zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. Podmínky udělení zápočtu určuje vyučující. Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání), je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa. Kombinované studium. Účast na konzultacích. Samostudium podle učebních textů. Příprava na zkoušku podle zadaných zkušebních témat

Garant

doc. Ing. Miroslav Tesař, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Menčík, CSc.Ing. Michal Musil, Ph.D.