Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Provoz silničních vozidel (KDPD / PYSVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PYSVP - Provoz silničních vozidel, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podvozek:Rozdělení silničních vozidel, kategorie, celková uspořádání, základní rozměry a hmotnosti.Rámy a karosérie, nápravy tuhé a výkyvné, hnané a hnací.Kola, ráfky, pneumatiky, pérování, tlumiče pérování, stabilizátory.Řízení, geometrie řízených kol, díly řízení, převodky řízení, posilovače řízení.Brzdy bubnové a kotoučové, brzdové soustavy hydraul. a vzduchotl. Protiblokovací systémy.Převodová ústrojí:Spojky kotoučové, lamelové, odstředivé, elektromagnetické, hydrodynamické, samočinné.Převodovky, synchronizace, planetové, polosamočinné a samočinné převodovky.Hydrodynamické měniče, přídavné převodovky.Kloubové hřídele, klouby, stálé převody, diferenciály.Spalovací motory:Celková uspořádání, rozdělení, paliva, teorie motorů.Konstrukce a funkce pevných a pohyblivých částí motoru.Palivové systémy zážehových motorů.Palivové systémy vznětových motorů, mazací a chladicí systémy.Časová rezerva, shrnutí probrané látky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student umí schematicky nakreslit, popsat a vysvětlit činnost jednotlivých částí podvozku, převodových ústrojí a spalovacích motorů automobilů.

Literatura

Tesař, M.; Šefčík, I. Konstrukce vozidlových motorů. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2003. ISBN 80-7194-550-1.VLK, František. Podvozky motorových vozidel. Brno: Nakladatelství a vydavatelství VLK, 2000. ISBN 80-238-5274-4.VLK, František. Převodová ústrojí motorových vozidel. Brno : Nakladatelství a vydavatelství VLK, 2000. ISBN 80-238-5275-2.GSCHEIDLE, Rolf, et al. Příručka pro automechanika. Praha : Sobotáles, 2002. ISBN 80-85920-83-2.VLK, František. Příslušenství vozidlových motorů. Brno : Nakladatelství a vydavatelství VLK, 2002. ISBN 80-238-8755-6.VLK, František. Vozidlové spalovací motory. Brno: Nakladatelství a vydavatelství VLK, 2003. ISBN 80-238-8756-4.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění principům konstrukce, činnosti a zásadám provozu všech ústrojí podvozku, převodů i spalovacích motorů automobilů v rozsahu probrané látky. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

Ing. Ivo Šefčík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ivo Šefčík, Ph.D.Ing. Ivo Šefčík, Ph.D.