Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Termomechanika, tepelné stroje (KDPD / PYTTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PYTTK - Termomechanika, tepelné stroje, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy a definice. Stavová rovnice ideálního plynu. Boltzmannova a plynová konstanta.Avogadrův zákon, univerzální plynová konstanta.Definice termodynamických stavových veličin.Práce vnějších sil. Definiční integrál. Znázornění v p-V diagramuTechnická práce stroje. Definiční integrál. Znázornění v p-V diagramu.Pracovní cyklus stroje, fáze pracovního cyklu, tepelný oběh, kompresor, plynový motor.Základní změny stavu plynu. Diferenciální tvar. Parciální změny.První věta termodynamiky. Přivedené teplo, vnitřní energie, práce vnějších sil.Proudění vzdušin. Machovo číslo. Kritická rychlost. Lavalova dýza.Tepelné oběhy obecně. Druhá věta termodynamiky. Carnotův oběh. Termická účinnost.Vratné a nevratné změny stavu plynu. Definice entropie. Vliv třecích sil.Entropické rovnice a T- s diagramy změny stavu plynu.Tepelné oběhy pístových strojů. Tepelné oběhy spalovacích motorů.Přenos tepla. Jednoduché aplikace přenosu tepla. Výměníky tepla. Přenos tepla zářením.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu posluchač získá přehled o základních zákonitostech změny stavu plynu v závislosti na změnách stavových veličin. Seznámí se s obsahem základních pojmů jako je entalpie, entropie, tepelná kapacita, stavová veličina? Je seznámen s charakterem změn stavu plynu, s průběhem teoretických tepelných oběhů i s průběhem tepelných oběhů spalovacích motorů. Naučí se aplikovat zákonitosti přenosu, sdílení a prostupu tepla u výměníků a využití přenosu tepla zářením u tepelných průmyslových zařízení.

Literatura

SAZIMA M., KMONÍČEK V., BAYER Z. Teplo. SNTL Praha, 1989. Stag-UPaKříž R., Vávra P. Mechanika tekutin. Tekutinové mechanismy. PN Praha, 1994. ISBN 80-85872-58-1.Kalčík J., Sýkora K. Technická termomechanika. Academia Praha, 1973.

Požadavky

Účast na konzultacích. Samostudium podle učebních textů. Příprava na zkoušku podle zkušebních otázek. Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa.

Garant

doc. Ing. Miroslav Tesař, CSc.

Vyučující

Ing. Roman Graja