Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy dopravní techniky (KDPD / PZDDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PZDDK - Základy dopravní techniky, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

část KV:Železniční trať. Hlavní části, hlavní parametry.Železniční vozidlo, hlavní části. Železniční dvojkolí, vztah dvojkolí kolej.Síly mezi dvojkolím a kolejí. Jízda v přímé koleji.Jízda vozidla v oblouku koleje.Jízdní odpory, trakční charakteristiky.Brzdy železničních vozidel.Standardizace, normalizace, provoz a údržba.část SV:Úvod, kategorie a druhy silničních a zvláštních vozidel, silniční vozidlo v provozu.Základní části motorového vozidla. Rám, pérování a tlumení, nápravy, kola a pneumatiky.Řízení, geometrie řízení, brzdná zařízení, kapalinové a vzduchové brzdy.Vozidlový motor, převodová ústrojí, základy dynamiky pohybu vozidel.Kabina - příslušenství a výstroj, dopravní cesta.Dozorování nad technickým stavem silničních vozidel, bezpečnost a ekologie provozu.Výroba vozidel, recyklace vozidel s ukončenou životností.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student ovládá základy teorie, konstrukce a provozování dopravní techniky. Je seznámen technickou legislativou, se základními částmi vozidel a dopravní cesty, orientuje se i v problematice dozorování nad technickým stavem vozidel, bezpečnosti a ekologie provozu.

Literatura

DOUDA, P, HEPTNER, T, KOLÁŘ, J. Pozemní dopravní prostředky. Praha: ČVUT Praha, 2002. ISBN 80-01-02441-5.nullStodola, J. Úvod do konstrukce silničních vozidel. Pardubice: Univerzita Pardubice, 1996. ISBN 80-7194-067-4.Vyhláška č. 302/2001 Sb. Ministerstva dopravy a spojů o technických prohlídkách a měření emisí vozidel, ve znění dalších předpisů. Vyhláška č. 341/2002 Sb. Ministerstva dopravy a spojů o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění dalších předpisů. CULEK, B. Základy dopravní techniky I. Pardubice: Univerzita Pardubice, 1995. ISBN 80-7194-052-6.Zákon č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění dalších předpisů. Zdeněk Jan, Bronislav Ždánský. Výkladový automobilový slovník. Brno: Vydavatelství Computer Press, 2006. ISBN 80 251 1147 4.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při zkoušce prokázat porozumění řešeným problémům a schopnost samostatně se orientovat v problematice předmětu. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

doc. Ing. Michael Lata, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Milan Graja, CSc.doc. Ing. Michael Lata, Ph.D.