Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diagnostika a kontrola jakosti provozníc (KDPD / PZDJK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PZDJK - Diagnostika a kontrola jakosti provozníc, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod od problematiky provozních hmot pro dopravní prostředky. Základy petrochemie.Přehled vlastností a metod zkoušení paliv, maziv a dalších PH.Kvalita paliv a její monitorování (norma EN 14274, výsledky zkoušek, hodnocení závažnosti odchylek).Základní analytické metody v analýze PH. Výpočty v chemické analýze PH.Instrumentální metody analýzy provozních hmot optické metody.Instrumentální metody analýzy provozních hmot elektrochemické, termické a separační metody.Výpočty v instrumentální analýze.Metody zkoušení provozních hmot založené na fyzikálních principech (refraktometrie, viskozimetrie, destilační metody aj.)Speciální metody tribotechnické diagnostiky částicová analýza, světelná a elektronová mikroskopie, lokální elektronová mikroanalýza, hodnocení mazací schopnosti oleje.Aplikace chemometrických metod v analýze provozních hmot.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu posluchač získá přehled o vlastnostech, metodách zkoušení a ukazatelích jakosti provozních hmot. Je detailně seznámen s vlastnostmi paliv, maziv, brzdových a chladicích kapalin i dalších provozních hmot používaných v dopravě, má široký přehled o používaných zkušebních metodách a má v této oblasti praktické laboratorní zkušenosti.

Literatura

KENKEL, J. Analytical Chemistry for Technicians. Boca Raton : CRC Press, 2003. MATĚJOVSKÝ, V. Automobilová paliva. Praha: Grada, 2005. HRDLIČKA, Z. Automobilové kapaliny. Praha: Grada, 1996. -. Časopisy: Tribology International, Tribology Transactions, Oil and Gas Journal, Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers, Part J: Journal of Engineering Tribology, konkrétní informační zdroje na Internetu a na CD ROM (aktuální v době konání výuky). Machalíková, J., Sejkorová, M. Diagnostika a kontrola jakosti provozních hmot. Univerzita Pardubice, 2013. ISBN 978-80-7395-620-2.STUART, B. Infrared Spectroscopy - Fundamentals and Applications. Chichester : John Wiley & Sons, 2004. ŠTĚPINA, V. a VESELÝ, V. Maziva v tribologii. Bratislava: Veda, 1985. STRAKA, B. Motorové oleje a tribotechnická diagnostika naftových motorů. Praha: NADAS, 1986. Časopisy:. Tribology International, Tribology Transactions, Oil and Gas Journal, Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers, Part J: Journal of Engineering Tribology, konkrétní informační zdroje na Internetu a na CD ROM (aktuální v době konání výuky). ROYLAND, B. et al. Wear Debris Analysis. Kingham : Coxmoor, 1999. -. NORIA. Dostupné na WWW:. NORIA. Dostupné na WWW:. WEARCHECK. Dostupné na WWW:. -. WEARCHECK. Dostupné na WWW:. Časopisy: Autoexpert, Technický týdeník, Petrol Magazin. -. Časopisy: Autoexpert, Technický týdeník, Petrol Magazin.

Požadavky

Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa. Podmínkou účasti na zkoušce je odevzdání vyhovující semestrální práce.Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Úspěšné absolvování písemné části zkoušky je předpokladem účasti na ústní zkoušce.Student musí odevzdat semestrální práci na určené téma, při závěrečné zkoušce musí prokázat, že rozumí probraným tématickým okruhům a řešeným problémům. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující na první konzultaci.

Garant

Ing. Marie Sejkorovádoc. Ing. Miroslav Tesař, CSc.

Vyučující

Ing. Marie Sejkorová