Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy dopravní techniky (KDPD / PZDTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PZDTP - Základy dopravní techniky, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

část KV:Železniční trať. Hlavní části, hlavní parametry.Železniční vozidlo, hlavní části. Železniční dvojkolí, vztah dvojkolí kolej.Síly mezi dvojkolím a kolejí. Jízda v přímé koleji.Jízda vozidla v oblouku koleje.Jízdní odpory, trakční charakteristiky.Brzdy železničních vozidel.Standardizace, normalizace, provoz a údržba.část SV:Úvod, kategorie a druhy silničních a zvláštních vozidel, silniční vozidlo v provozu.Základní části motorového vozidla. Rám, pérování a tlumení, nápravy, kola a pneumatiky.Řízení, geometrie řízení, brzdná zařízení, kapalinové a vzduchové brzdy.Vozidlový motor, převodová ústrojí, základy dynamiky pohybu vozidel.Kabina - příslušenství a výstroj, dopravní cesta.Dozorování nad technickým stavem silničních vozidel, bezpečnost a ekologie provozu.Výroba vozidel, recyklace vozidel s ukončenou životností.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student ovládá základy teorie, konstrukce a provozování dopravní techniky. Je seznámen technickou legislativou, se základními částmi vozidel a dopravní cesty, orientuje se i v problematice dozorování nad technickým stavem vozidel, bezpečnosti a ekologie provozu.

Literatura

DOUDA, P, HEPTNER, T, KOLÁŘ, J. Pozemní dopravní prostředky. Praha: ČVUT Praha, 2002. ISBN 80-01-02441-5.nullStodola, J. Úvod do konstrukce silničních vozidel. Pardubice: Univerzita Pardubice, 1996. ISBN 80-7194-067-4.Vyhláška č. 302/2001 Sb. Ministerstva dopravy a spojů o technických prohlídkách a měření emisí vozidel, ve znění dalších předpisů. Vyhláška č. 341/2002 Sb. Ministerstva dopravy a spojů o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění dalších předpisů. CULEK, B. Základy dopravní techniky I. Pardubice: Univerzita Pardubice, 1995. ISBN 80-7194-052-6.Zákon č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění dalších předpisů. Zdeněk Jan, Bronislav Ždánský. Výkladový automobilový slovník. Brno: Vydavatelství Computer Press, 2006. ISBN 80 251 1147 4.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při zkoušce prokázat porozumění řešeným problémům a schopnost samostatně se orientovat v problematice předmětu. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

doc. Ing. Michael Lata, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Milan Graja, CSc.doc. Ing. Michael Lata, Ph.D.doc. Ing. Miroslav Tesař, CSc.Ing. Petr HanusIng. Přemysl HojkaIng. Stanislava Liberová, Ph.D.Ing. Tomáš MichálekIng. Ondřej Voltr, Ph.D.Ing. Petr Voltr, Ph.D.