Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální inf. systémy v dopravě (KDPD / PZEIK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PZEIK - Environmentální inf. systémy v dopravě, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy. Informace z oblasti životního prostředí a jejich význam pro společnost.Informační zdroje a jejich struktura. Vyhledávací nástroje Internetu.Environmentální data, environmentální informace, environmentální indikátory.Patentové databáze. Databáze ČSN.Environmentální informační systémy v ČR a v zahraničí.Citace informačních zdrojů, ČSN ISO 690. Zpracování rešerše na zadané téma.Úvod do GIS: definice GIS, složky GIS, neprostorová a prostorová data, mapové vrstvy.Prostorové operace. Data v GIS: vektorové a rastrové mapové vrstvy, body, linie a plochy a způsoby jejich popisu.Vytváření a úprava GIS dat. Vizualizace dat.Analytické operace s vektorovými daty. Analytické operace s rastrovými daty.Příklady analytických projektů GIS v dopravě. Využití GIS v tvorbě a ochraně životního prostředí.Souřadnicové systémy a mapové projekce. Digitalizace map. Technologie GPS a DPZ, digitální model terénu, 3D zobrazení v GIS.Internetové mapové servery. Modelování v GIS. Modelování dynamických dějů.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu posluchač získá přehled o informačních systémech souvisejících s ochranou životního prostředí, které jsou aplikovatelné v oblasti dopravy. Má základní znalosti z environmentální informatiky, umí aktivně pracovat s elektronickými informačními zdroji a vypracovat rešerši na zvolené téma.

Literatura

Komárková J., Kopáčková H. Geografické informační systémy (pro kombinovanou formu studia). Pardubice, 2005. ISBN 80-7194-819-5.Vymětal, J. a kol. Odborná literatura a informace v chemii. ORAC Praha, 2001. ISBN 80-86199-33-9.http://gis.vsb.cz/pad/http://gis.zcu.cz/studium/ugi/elearning/index1.htmhttp://gis.vsb.cz/publikace/ugishttp://knihovna.vsb.cz/kurzy/uvod/index.htmlSklenák V. Data, informace, znalosti a Internet. Praha: C.H.Beck, 2001. ISBN 80-7179-409-0.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje, že se student prezenční formy studia zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. Podmínky udělení zápočtu určuje vyučující. Je vyžadována aktivní účast na cvičeních (absolvování všech praktických cvičení a odevzdání vyhovujících protokolů z nich). Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa. Podmínkou účasti na zkoušce je získání zápočtu. Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Úspěšné absolvování písemné části zkoušky je předpokladem účasti na ústní zkoušce.Student musí v průběhu semestru na jednotlivých cvičeních samostatně absolvovat praktické úlohy, při závěrečné zkoušce musí prokázat, že rozumí probraným tematickým okruhům a řešeným problémům. Zápočet je udělen za úspěšné zpracování rešerše na zadané téma a práce zaměřené na vizualizaci dat v GIS.Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

Ing. Marie Sejkorová

Vyučující

Ing. Ivana HurtováIng. David Šourek, Ph.D.