Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální manaž. syst. v dopr. II (KDPD / PZESP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PZESP - Environmentální manaž. syst. v dopr. II, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Koncepce EMS, přínosy jeho zavádění. Úvodní environmentální přezkoumání.Environmentální aspekty. Registr environmentálních aspektů a jeho tvorba.Právní a jiné požadavky. Registr právních předpisů - jeho struktura a obsah.Environmentální politika a plánování. Environmentální cíle, cílové hodnoty, programy.Struktura a odpovědnost. Výcvik, povědomí a odborná způsobilost. Komunikování. Dokumentace. Pracovní postupy a instrukce. Příručka EMS. Řízení dokumentace. Záznamy. Řízení provozu. Monitorování a měření.Havarijní připravenost. Havarijní a provozní řády.Neshoda, nápravná a preventivní opatření. Dokumentace změn.Interní audity. Přezkoumání vedením organizace. Certifikace.Porovnání požadavků normy ISO 14001 a EMAS.

Získané způsobilosti

Absolvováním tohoto předmětu student získá znalosti o používaných koncepcích environmentálního systému řízení.Dokáže identifikovat požadavky normy ISO 14001 a umí je aplikovat v praxi. Je schopen samostatně zavést environmentální systém řízení v reálné firmě. Je připraven pracovat jako interní auditor EMS

Literatura

ČSN EN ISO 14000 : 2004. VEBER J. Management kvality a environmentu, VŠE Praha, 2002, 157 s., ISBN 80-245-0289-5. DIRNER, V. A KOL. Ochrana životního prostředí. VŠB-TU Ostrava, 1997, 333 s., ISBN 80-7078-490-3. ČVUT Praha, 2002. VEBER J. Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce, Management Press, Praha 2006 ISBN 80-7261-146-1. NENADÁL J. A KOL. Integrované systémy řízení, Verlag Dashöfer, 2007.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje, že se student prezenční formy studia zúčastňoval v požadované míře povinné výuky, aktivně se zapojoval do řešení zadaných úloh a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. Podmínky udělení zápočtu určuje vyučující. Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa. Podmínkou účasti na zkoušce je získání zápočtu.Student musí v průběhu semestru prokázat schopnost samostatně řešit zadané úlohy a při závěrečné zkoušce prokázat porozumění probíraných témat. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

Ing. Marie Sejkorová

Vyučující

Ing. Dita KolářováIng. Roman Graja