Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Instrumentální metody v ekoanalýze (KDPD / PZIMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PZIMK - Instrumentální metody v ekoanalýze, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Znečištění ovzduší: odběr vzorků ovzduší - záchyt pevných částic, plynů a aerosolů, stanovení obsahu nanočástic v ovzduší.2. Sloučeniny síry, oxidy dusíku, oxidy uhlíku v ovzduší.3. Těkavé organické látky v ovzduší - koncentrační techniky. GC analýza org. látek v ovzduší. Stanovení netěkavých polutantů v ovzduší.4. Odběr vzorků vod. Stanovení senzorických vlastností vody.5. Stanovení skupinových ukazatelů jakosti vod. Skupinové stanovení organických látek, stanovení celkového znečištění vody organickými látkami - TOC analyzátorem.6. Principy vybraných analytických metod, stanovení vybraných škodlivin z dopravy. Analýza skleníkových plynů v ovzduší pomocí mobilního analyzátoru.7. Využití elektromigračních metod při analýze iontových látek ve vodách.8. Stanovení kovů ve vodách s využitím spektrofotometrických metod.9. Voltametrické stanovení kovů ve vodách a v olejích. Voltametrické stanovení antioxidantů v olejích.10. Stanovení těkavých a netěkavých organických látek ve vodách. Analýza ropných látek ve vodě pomocí plynové chromatografie11. Využití kapalinové chromatografie při stanovení organických látek ve vodách12. Odběr vzorků půd a jejich zpracování. Stanovení těžkých kovů v půdě. Analýza odpadů.13. Stanovení nepolárních extrahovatelných látek a jejich stanovení v půdě.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu posluchač získá přehled o metodách analýzy ovzduší, vod, půd a odpadů. Je vybaven znalostmi o používaných zkušebních metodách.

Literatura

POPL, M., FAHNRICH, J. Analytická chemie životního prostředí. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 1999. HORÁKOVÁ M., a kol. Analytika vody. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2003.

Požadavky

Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa. Podmínkou účasti na zkoušce je odevzdání vyhovující semestrální práce.Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Úspěšné absolvování písemné části zkoušky je předpokladem účasti na ústní zkoušce.Student musí odevzdat semestrální práci na určené téma, při závěrečné zkoušce musí prokázat, že rozumí probraným tématickým okruhům a řešeným problémům. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující na první konzultaci.

Garant

Ing. Marie Sejkorová

Vyučující

doc. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc.