Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Provozní rizika dopr.prostř. a staveb I (KDPD / PZPRK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / PZPRK - Provozní rizika dopr.prostř. a staveb I, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Externí vlivy dopravních prostředků na jednotlivé složky životního prostředí.Externí vlivy dopravních staveb na jednotlivé složky životního prostředí.Emise škodlivin do ovzduší. Emisní charakteristiky zážehových a vznětových motorů.Odpadní vody. Typické polutanty v odpadních vodách. Způsob hodnocení znečištění odpadních vod.Odpady. Charakteristika, definice. Typické druhy odpadů, kategorie. Nebezpečnost odpadů.Hodnocení toxicity odpadů, chemických látek a přípravků. Hodnocení následné nebezpečnosti odpadů.Vliv dopravy na znečištění půd. Charakteristika ropných látek.Metody monitoringu vlivu. Metody měření emisí do ovzduší. Monitoring znečištění vod a hornin. prostředíHluková studie. Definice, pojmy. Stávající zátěž a její hodnocení.Vliv dopravy na zdraví obyvatelstva. Orgány ochrany veřejného zdraví.EIA, posuzování vlivu na životní prostředí a zdraví. IPPC.Rozptylová studie. Definice, základní pojmy a základní metodika zpracování rozptylové studie.Bezpečnost provozu.Přeprava nebezpečných věcí. Definice a pojmy. Předpis ADR a RID.

Získané způsobilosti

Absolvováním tohoto předmětu získají studenti základní poznatky o vlivu dopravních staveb a prostředků na jednotlivé složky životního prostředí. Budou schopni samostatně provádět analýzy vlivu na životní prostředí.

Literatura

SYNÁČKOVÁ, M. Čistota vod. ČVUT Praha, 1994. ISBN 80-01-01083-X.KUDLÁČEK, I. Ekologie průmyslu. ČVUT Praha, 2002. ISBN 80-01-02495-4.VEJVODA, J., MACHAČ, P., BURYAN, P. Technologie ochrany ovzduší a čištění odpadních plynů. VŠCHT Praha, 2003. HOFFMAN, P., NOVÁK, V. Zpracování exhalací a odpadů. ČVUT Praha, 1997. ISBN 80-01-01697-8.

Požadavky

Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa. Podmínkou účasti na zkoušce je získání zápočtu.Student musí v průběhu semestru prokázat schopnost samostatně řešit zadané úlohy a při závěrečné zkoušce prokázat porozumění probíraných témat. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

Ing. Marie Sejkorová

Vyučující

Ing. Marie Sejkorová