Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Railway Track Machines and Mechanization (KDPD / RTMME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / RTMME - Railway Track Machines and Mechanization, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod. Přehled TS, výrobci TS, požadavky na TS. Železniční svršek, přehled problematiky technologie traťových prací.Přenosy výkonu u traťových strojů, regulace ? odlišnosti od klasických HV. Mechanický přenos, hydrostatický a hydromechanický přenos, hydrodynamický přenos výkonu, elektrický přenos. Aplikace na konkrétních vozidlech.Čistění štěrkového lože - třídění materiálu, těžba materiálu, čističky štěrkového lože. Zvyšování únosnosti pražcového podloží.Principy podbíjení. Metody výškové a směrové úpravy koleje. Konstrukce automatických strojních podbíječek. Výhybkové podbíječky.Stroje a zařízení na výměnu kolejových polí, zařízení na přepravu kolejového materiálu a manipulaci s ním. TS na výměnu výhybek.Stroje na úpravu štěrkového lože - kolejové pluhy, vakuové odsávače. TS pro odstraňování sněhu a ledu - pluhy, frézy, odvozné soupravy.TS pro práci na kolejovém spodku. Stroje pro úpravu okolí trati.TS na svařování kolejnic.Zhutňovače a dynamické stabilizátory.Broušení kolejnic. Speciální stroje na broušení kolejnic.Motorové vozíky a jejich modifikace. TS pro prohlídky a opravu trolejových vedení.Dvojcestné stroje.TS pro diagnostiku železničního spodku a svršku. Přístroje na měření geometrické polohy koleje.Časová rezerva, shrnutí probírané látky.

Získané způsobilosti

Student je znalý základního konstrukčního uspořádání speciálního kolejového vozidla, rozumí funkci jednotlivých jeho částí a to v souladu se stavební technologií, kterou stroj na trati vykonává.

Literatura

ADÁMEK, W, JELÍNEK, V, LATA, M, KALINČÁK, D. Speciální vozidla a stroje pro práci na železničních tratích. Pardubice: Univerzita Pardubice, 1998. ISBN 80-7194-126-3.

Požadavky

Získání zápočtu je podmíněno účastí na cvičeních s jednou povolenou neomluvenou absencí a úspěšným složením zápočtového testu. Zkouška má písemnou část ve formě testu a ústní část.

Garant

doc. Ing. Michael Lata, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Michael Lata, Ph.D.doc. Ing. Michael Lata, Ph.D.