Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Theory of Vehicles (KDPD / THVHD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / THVHD - Theory of Vehicles, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zaměření DP-SV:Silové poměry při valení kolaJízdní odporyPřevody, rozsah, odstupňováníPřevody s HD členemRozdělování točivého momentu, parazitní sílyDynamika jízdy, rozjezdová charakteristikaBrzděníZatáčení vozidelStabilitaVliv uspořádání podvozku na stabilituTeorie pérováníKritéria plavnosti a bezpečnosti jízdyHodnocení ovladatelnosti a stability vozidelMatematické modelování vozidel.Zaměření DP-KV:Vedení vozidla kolejí v příméCharakteristiky geometrického vztahu dvojkolí-kolejVozidlo a kolej v oblouku kolejeVedení vozidla obloukem kolejeHeumannova metoda - síly mezi vozidlem a kolejíSíly na rám vozidlaAdheze, skluz, spin, skluzové síly, síly ve vodorovné roviněBezpečnost proti vykolejeníZměny kolových sil na zborcené kolejiUložení skříně na podvozcíchVypružení vozidelTeorie pružného uložení vozidlových skříníZáklady dynamiky vozidelRezerva, shrnutí probrané látky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen analyzovat jízdu vozidla v přímé koleji a v oblouku s příslušnými výpočty - jízdní vlastnosti, vodicí vlastnosti vozidel a BPV. Dále student umí navrhnout základní parametry vypružení vozidla a analyzovat dynamické chování vozidla při jízdě po koleji v přímé a oblouku.

Literatura

IZER, Z., ZELENKA, J. Charakteristiky kontaktní geometrie. In Scientific papers of the University of Pardubice, Series B, The Jan Perner Transport Fakulty. Pardubice: Univerzita Pardubice, 1996. KALINČÁK, Daniel, et al. Kolajové vozidlá riešené príklady. Žilina: Žilinská univerzita v Žilině, 2004. ISBN 80-8070-352-3.IZER, Jiří, et al. Kolejové vozy. Bratislava: ALFA, 1986. ISBN 63-870-84-17.MARUNA, Z. Základy pohybu po koleji. In Scientific papers of the University of Pardubice, Series B, The Jan Perner Transport Fakulty. Pardubice: Univerzita Pardubice, 1996.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění přednášené problematiky a musí prokázat schopnost samostatného řešení problematiky jízdy vozidel v přímé a v oblouku koleje včetně parametrů vypružení. Podmínky a požadavky určuje vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

doc. Ing. Jaromír Zelenka, CSc.

Vyučující

Ing. Martin Kohout, Ph.D.Ing. Tomáš MichálekIng. Martin Kohout, Ph.D.Ing. Tomáš Michálek