Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální metody a měření (KDPD / VEMM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDPD / VEMM2 - Experimentální metody a měření, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky.Teoretické a praktické předpoklady pro možnost realizace experimentálního měření.Příprava experimentálního měření, podmínky realizace.Normalizované a nenormalizované měřicí metody.Aplikace moderních experimentálních měřicích metod.Statická a dynamická měření v oblasti dopravy.Měřicí řetězec. Snímače, převodníky, zesilovače, měřicí přístroje a systémy - současný trend v této oblasti a možnosti dalšího vývojePraktické aplikace experimentálních měření v oblasti dopravy.Zpracování a vyhodnocení naměřených veličin.Speciální měřicí přístroje a metody: záznam velmi rychlých dějů, vlnových a rázových dějů. Měření na dopravních prostředcích a mobilních pracovních strojích.Analýza naměřených dat v časové a frekvenční oblasti.Experimentální měření v oblastech hluku a vibrací dopravních prostředků dopravní cesty.Využití moderních prostředků fuzzy-logiky a neuronových sítí pro experimentální měření.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu posluchač získá přehled o současných a moderních experimentálních metodách a jejich praktických aplikacích v oblastech výzkumu, vývoje a provozu. Umí aktivně pracovat s elektronickými informačními zdroji. Je podrobně se seznámen s měřicími systémy pro analýzu veličin v časové a frekvenční oblasti, orientuje se v používaných metodách návrhů měřicích systémů a zkušebních metodách. Posluchač je schopen navrhnout a aplikovat experimentální měřicí systém v oblasti dopravy

Literatura

Kocourek, P. Číslicové měřící systémy. Vydavatelství ČVUT, Praha, 1999. Šemberová, M., Třeštíková, V., Vaníček, F. Elektronické a mikroelektronické součástky. Praha : ČVUT, 1998. KEJZLAR, M., SLUNSKÝ, L. Elektronika. VŽDS Žilina, 1991. BURGER, I., HUDEC, L.. Elektronické prvky. ALFA Bratislava, 1989. Piňas:. Elektronické prvky, VUT Brno, 1986. Uhlíř, Chyský:. Mikroelektronika, ČVUT Praha, 1989.

Požadavky

Prokázat při zkoušce teoretické i aplikační znalosti v oblastech Experimentálních metod a měření v rozsahu přednášené látky.

Garant

prof. Ing. Bohumil Culek, CSc.

Vyučující

Ing. Michal Musil, Ph.D.