Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydraulika a hydrologie (KDS / PHHYP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDS / PHHYP - Hydraulika a hydrologie, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky mechaniky tekutin, základní veličiny a jednotky, vlastnosti tekutin.Hydrostatika, Eulerova rovnice hydrostatická, Pascalův zákon, hydrostatický tlak a síla, plavání těles, kapalina v pohybující se nádobě.Kinematika tekutin, vektor rychlosti, trajektorie a proudnice, rovnice kontinuity.Hydrodynamika, Eulerova, Bernoulliho a Chézyho rovnice, rovnice hybnosti. Silové účinky proudu a paprsku. Proudění vody v otevřených profilech, hydraulický výpočet a návrh koryta, říční, bystřinné a kritické proudění, vzdutí vody. Uzavřené průřezy s volnou hladinou, rychlostní profil v otevřeném korytě.Proudění kapalin v potrubí, laminární proudění, turbulentní proudění, ztráty třením a místní ztráty.Aplikovaná hydraulika, přepady, jezové přelivy, propustky a mosty, vodní skok, výtok otvorem.Suspenze a nenewtonské kapaliny, sedimentace. Neustálené proudění, vodní ráz.Hydrologie, geosféra, koloběh vody v přírodě, bilanční rovnice, výpar a infiltrace.Povodí a jeho charakteristiky, srážky, srážko-odtokové vztahy, odtok vody z povodí, pohyb splavenin.Proudění podzemní vody, vodohospodářské stavby.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu posluchač získá přehled o základních zákonitostech, úkolech a metodách vodního hospodářství. Seznámí se s vodními toky, úpravami toků, nádržemi, jezy a přehradami, vnitrozemskými vodními cestami a zásadami křížení vodních toků a komunikací.

Literatura

Kolář V., Patočka C. Hydraulika. SNTL Alfa., 1983. Hrádek F. Základy hydrauliky a hydrologie pro inženýrské konstrukce a dopravní stavby. SNTL Praha, 1971. Featherstone R.E., Nalluri C. Civil Engineering Hydraulics - Essential Theory with Worked Examples. 1995. Streeter V.L., Wilie E.B. Fluid mechanics. McGraw-Hill Bok Company, 1979. Kolář V., Patočka C., Bém J. Hydraulika. SNTL Alfa., 1983. Havlík V., Marešová I. Hydraulika I a II - příklady. ČVUT - skripta, 1994. Patočka C. Hydraulika I a II - skripta. ČVUT, 1979. Masiar E., Kamenský J. Hydraulika pre stavebných inženierov I, II. ALFA, Bratislava, 1989. Bém J. Vodohospodářské inženýrství. ČVUT Praha, 1990. Broža V. et. al. Vodohospodářské stavby. ČVUT, 1997.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje, že se student prezenční formy studia zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. Podmínky udělení zápočtu určuje vyučující, obvykle splnění testu. Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání)je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa.

Garant

prof. Ing. Pavel Vlasák, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Pavel Vlasák, DrSc.prof. Ing. Pavel Vlasák, DrSc.