Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavební geodézie (KDS / PSGEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDS / PSGEK - Stavební geodézie, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod, tvar a rozměr zemského tělesa (geoid, elipsoid, koule, rovina), nahrazení koule rovinou (vliv na úhly, délky a výšky).Teodolity (rozdělení, základní součásti), trojpodstavcová souprava, postup při měření vodorovných a svislých úhlů (vliv vertikální složky refrakce na měřené zenitové úhly), osové podmínky teodolitu (chyba kolimační, úklonná a indexová).Měření délek (pásmo, nitkový dálkoměr, autoredukční diagramový dálkoměr, elektrooptický dálkoměr), geometrické redukce délek, tachymetrické rovnice.Základní počtářské úlohy v geodézii (směrník a délka ze souřadnic, orientace osnovy směrů, rajón).Základy vyrovnávacího počtu (chyba měření, náhodná veličina, normální rozdělení, střední chyba měření, zákon hromadění chyb).Vytyčování oblouků (kruhový oblouk), přechodnice (kubická parabola, klotoida).Podrobné měření polohopisné (měřická síť, metoda polární, metoda ortogonální), bodové pole (základní a podrobné polohové pole), určování výměr.Základní principy systému GPS, souřadnicový systém S-JTSK.Měření výšek (výškový systém ČR), nivelační přístroje (příprava k měření, zkoušky a rektifikace), nivelace (princip metody geometrické nivelace ze středu, způsob nivelace - technická nivelace), trigonometrické určování výškových rozdílů a výšek objektů.Podrobné měření výškopisné (tachymetrie), výpočet kubatur.Vytyčovací práce (bod, úhel), vytyčování výšek (body vodorovné a skloněné přímky), metody měření svislých posunů). Katastr nemovitostí, státní mapové dílo.

Získané způsobilosti

Student je po absolvování předmětu schopen: zpracovat základní výpočetní úlohy v geodézii,vytyčit oblouk a jednoduchý stavební objekt z polárních souřadnic,provést technickou nivelaci a výškopisné měření.

Literatura

Ratiborský, J. Geodézie 1. Měření a výpočty. Praha, 2011. ISBN 978-80-01-04788-0.Ratiborský, J. Geodézie 2. Praha, 2006. ISBN 80-01-02635-3.Blažek, R., Skořepa, Z. Geodézie 3. Výškopis. Praha, 2009. ISBN 978-80-01-04358-5.Hánek, P. a kol. Stavební geodézie. Praha, 2007. ISBN 978-80-01-03707-.Vobořilová, P., Skořepa, Z. Geodézie 1, 2 (Návody na cvičení). Praha, 2004. ISBN 80-01-02869-0.Pospíšil, J., Štroner, M. Stavební geodézie. Doplňkové skriptum pro obor A. Praha, 2013. ISBN 978-80-01-04594-7.Švec, M., Hánek, P. Stavební geodézie 10. Praha, 1999. ISBN 80-01-02076-2.

Požadavky

Student je povinen v předepsaných termínech odevzdat protokoly a zápisníky z měření i s vyhodnocením a grafickým zpracováním.

Garant

Dr. Ing. Zdeněk Skořepa

Vyučující

Dr. Ing. Zdeněk Skořepa