Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vodní stavby (KDS / PVOSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDS / PVOSK - Vodní stavby, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vodní zákon. Etapy a úkoly vodního hospodářství, hospodaření s vodou. Vodní nádrže. Vodní díla. Základy hydrauliky pro otevřená koryta.Nauka o tocích. Pohyb vody a splavenin. Vodní toky, vývoj a parametry vodních toků, říční kategorie, typy a morfologie koryt, toky ve světě a v ČR. Důvody, účel a způsoby úprav toků. Zásady komplexních úprav vodních toků. Úprava koryta, návrhový průtok, směrové vedení trasy, podélný a příčný profil toku, opevnění koryt, soustřeďovací stavby, specifika úprav v intravilanu a extravilanu, revitalizace vodních toků.Jezy a přehrady. Druhy jezů (pevné, pohyblivé), půdorysné uspořádání, funkce a příslušenství. Druhy a dělení přehrad dle materiálu a konstrukce, příslušenství přehrad, přehrady v ČR a ve světě, havárie přehrad.Splavňování toků, kanalizace a regulace řek; vnitrozemské vodní cesty a průplavy, objekty na vodních cestách. Vodní cesty v ČR a EU.Křížení vodních toků a komunikací, vodohospodářské zájmy, návrhový průtok, volná výška. Mosty a propustky, hydraulická funkce, konstrukční zásady navrhování mostních objektů a propustků.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu posluchač získá přehled o základních zákonitostech, úkolech a metodách vodního hospodářství. Seznámí se s vodními toky, úpravami toků, nádržemi, jezy a přehradami, vnitrozemskými vodními cestami a zásadami křížení vodních toků a komunikací.

Literatura

BROŽA, KAZDA, PATERA, PŘENOSILOVÁ. Vodohospodářské stavby Vydavatelství ČVUT, 1993. Novak P.,Moffat A.I.B., Nalluri C., Narayanan R. Hydraulic structures,Spon Press, Taylor & Franciss, 2001, 3rd Edition. Kolář V., patočka C., Bém J. Hydraulika, SNTL/ALFA, 1993. Broža V., Haidl K., Patera A. Provoz vodních děl. Skriptum ČVUT, Praha 1989. BÉM. Vodohospodářské inženýrství Vydavatelství ČVUT, 1990. Zákon o vodách č. 254/2001 Sb.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje, že se student prezenční formy studia zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. Podmínky udělení zápočtu určuje vyučující, obvykle splnění testu. Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPce

Garant

prof. Ing. Pavel Vlasák, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Pavel Vlasák, DrSc.prof. Ing. Pavel Vlasák, DrSc.