Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy dopravního stavitelství (KDS / PZDSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDS / PZDSK - Základy dopravního stavitelství, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pozemní komunikace:Dokumentace a předpisy pro pozemní komunikace, projektová dokumentace, správa a údržba pozemních komunikací.Základní názvosloví silniční komunikace, návrhová rychlost a směrodatná rychlost, kategorie PK.Směrové a výškové prvky trasy.Zemní těleso, odvodění, bezpečnostní zařízení a umělé stavby.Křižovatky.Místní komunikace.Železniční stavby:doprava a její vztah k okolíželezniční doprava a její základní vymezení, železniční síťspráva, vlastnictví, a základní předpisy v oblasti železničních staveb v ČRkonstrukce železničního svršku (geometrické parametry koleje, části svršku)základní části železničního spodku a tělesa železničního spodkuMosty:Základí pojmy, rozdělení mostních objektůKovové amasivní mosty - popis.Základní typy kovových mostních konstrukcí., obloukové kovové mosty,masivní mosty.Stavba mostů, prvky a tařízení mostů, dilatace opěry, křídla mostů, zatížení mostů.Podzemní stavby - tunely - základní názvosloví.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student seznámen se základní terminologií silničních a železničních staveb, mostů, tunelů a letišť. Mají teoretický základ v projektování liniových a dopravních staveb obecně. Student umí vyprojektovat dílčí úseky liniových staveb a schematicky popsat a nakreslit dopravní stavby včetně vybraných úloh při posuzování projektovaných a stávajících staveb.

Literatura

KAUN M., KUBÁT B Dopravní stavby 10 - Vydavatelství ČVUT, 1998. KLEPSATEL F., KUSÝ P., MAŘÍK L Výstavba tunelů ve skalních horninách, Bratislava : Jaga, 2003.. nullnull

Požadavky

Předmět obecně uvádí studenty do problematiky projektování dopravní cesty a předpokladem je zúčastnění se v požadované míře (70%) povinné výuky, vypracování úloh a absolvování teoretického testu.Odevzdání semestrální práce. Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem.

Garant

doc. Ing. Jiří Pokorný, CSc.

Vyučující

Ing. Tomáš FrontzIng. Pavel LopourIng. Filip Ševčík