Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zakládání staveb (KDS / PZSTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDS / PZSTK - Zakládání staveb, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Plošné zakládáníHlubinné zakládání, pilotové zakládání.Stavební jámy svahované, pažené a těsněné: vhodnost jejich použití, technologie výstavby, statický výpočet v jednoduchých podmínkách.Odvodňování stavebních jam.Základní metody zlepšování základových půd. Koncepce EUROCODE 7.Návrh plošného základu pro 3. geotechnickou kategorii.Speciální piloty.Mikropiloty: technologie výroby, statický výpočet. Vodorovně zatížené netuhé piloty.Pilotové rošty.Rozepřené a kotvené stavební jámy: tlaky vrstevnaté zeminy, rozpěrné a kotevní systémy, stabilita stěn, návrh kotev.Jímky.Podchycování základů.Zásady zakládání na poddolovaném a svážlivém území.

Získané způsobilosti

Studenti mají teoretický základ v oblasti navrhování svahových jam, ovládají metody hlubinného zakládání a návrhy opěrných konstrukcí. Ve cvičeních se seznámí se softwarem GEO 5, který umějí aplikovat na jednotlivé úlohy, které jsou spojeny se zakládáním staveb.

Literatura

Šimek, J., Holoušová, T.:. Mechanika zemin a zakládání staveb, Skriptum ČVUT v Praze, 1996. Štěpánek, Z.:. Zakládání staveb - výpočty, Skriptum ČVUT v Praze, 1983. Lamboj, L., Štěpánek, Z.:. Zakládání staveb 10 - Výpočty 2, skriptum ČVUT Praze, 1997. Hulla a kol. Zakladanie stavieb, SNTL - ALFA Praha - Bratislava,1988.

Požadavky

Předmět obecně uvádí studenty do problematiky zakládání staveb v pozemním a dopravním stavitelství. Odevzdání semestrální práce. Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem.

Garant

doc. Ing. Vladimír Doležel, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vladimír Doležel, CSc.Ing. Aleš Šmejda, Ph.D.