Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrická zařízení v dopravě (KEEZ / AEZDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / AEZDK - Elektrická zařízení v dopravě, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výroba a distribuce elektrické energie v ČR (základní pojmy, druhy zdrojů a typy elektráren, rozvody a systémy)Elektrická trakce (základní pojmy, druhy, konstrukce)Napájení elektrických drah (druhy a systémy)Trakční napájecí soustava 3 kV DCTrakční napájecí soustava 25 kV ACTrakční napájecí soustavy v EvropěŽelezniční zabezpečovací zařízení (úvod, definice, význam, třídění, základní požadavky)Bezpečnost zabezpečovacích zařízení (bezpečnost obecně, funkční a technická bezpečnost)Obecné schéma a prvky zabezpečovacích zařízení (ovládací prvky; prostředky pro návěstění, prostředky pro zabezpečení pohyblivých prvků, prostředky pro detekci železničních vozidel)Druhy zabezpečovacích zařízení (staniční, traťová, přejezdová, vlaková, dálková)Evropský systém řízení železniční dopravy ERTMS (ETCS, GSM-R)Systémy spolupracující se zabezpečovacími zařízeními (AVV, GTN)

Získané způsobilosti

Student/ka absolvováním předmětu získá základní informaci o používaných elektrotechnických zařízení v dopravě. Seznámí se s energetikou, napájecími systémy a elektrickou trakcí. Dále se seznámí s železniční zabezpečovací technikou, a to včetně jejích specifik (zejména s požadavky na její bezpečnost a základními principy pro jejich naplnění).

Literatura

RÁSTOČNÝ, K., ZAHRADNÍK, J. Aplikácie zabezpečovacích systémov. 1. vyd. Edis, Žilina, 2006. ISBN 80-8070-546-1.GREGORA, S. -- OUŘEDNÍČEK, J. Elektrotechnika a zabezpečovací technika v dopravní infrastruktuře. 1. vyd. Pardubice: UPa, 2005. ISBN 80-7194-768-7.Ibler, Z. a kol. Technický průvodce energetika 1. 1.vydání. BEN Praha, 2009. ISBN 80-7300-026-1.CHUDÁČEK V. a kol. Železniční zabezpečovací technika. 2. přeprac. a doplň. vyd. Praha: VÚŽ, 2005. PACHL, J. Railway Operation and Control. 2nd ed. Mountlake Terrace (USA): VTD Rail Publishing, 2009. ISBN 0-9719915-1-0.THEEG, G. -- VLASENKO, S. (eds). Railway Signalling & Interlocking: International Compendium. 1st ed. Hamburg: Eurailpress, 2009. ISBN 978-3-7771-0394-5.Chudáček V. a kol. Detekce kolejových vozidel v železniční zabezpečovací technice. II.vydání. Praha, 2005. .

Požadavky

Student/ka musí v průběhu semestru a při závěrečném ověřování znalostí prokázat schopnost porozumět řešeným tématům. Konkrétní požadavky sdělí studentům na začátku semestru vyučující.

Garant

Ing. Jan Ouředníček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr SýkoraIng. Josef Vašata