Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrická zařízení v dopravě (KEEZ / AEZDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / AEZDP - Elektrická zařízení v dopravě, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Elektrická trakce - základní pojmy, druhy elektrické trakce, pevná trakční zařízení.Normalizované proudové soustavy ČD, evropských drah a MHD.Napájení elektrických drah, řetězec přenosu energie.Trakční vedení trolejové a zpětné kolejnicové, napájecí stanice - měnírny.Napájení zabezpečovacího zařízení, ostatní napájecí zařízení (dopravny, ohřev výměn, předtápění).Řízení elektrického provozu - centrální dispečerské řízení.Bezpečnost, základní pojmy a vztahy.Železniční zabezpečovací sys. - vlastnosti, specifika, charakteristiky, principy a rozdělení.Subsystémy a prvky, železničních zabezpečovacích systémů.Staniční zabezpečovací systémy.Traťové a přejezdové zabezpečovací systémy.Vlakové zabezpečovací systémy a ERTMS/ETCS.Sdělovací zařízení a sítě využívané k řízení železniční dopravy.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student získá znalosti v oblasti elektrické trakce a chápe základní rozdíly v přístupech a metodách používaných k zajištění bezpečnosti v jednotlivých druzích dopravy. Dále získává přehled o základních technických a fyzikálních principech používaných k realizaci železničních zabezpečovacích systémů a o funkčních vlastnostech systémů pro řízení a zabezpečení železniční dopravy.

Literatura

GREGORA, S.,OUŘEDNÍČEK, J. Elektrotechnika a zabezpečovací technika v dopravní infrastruktuře. DFJP Pardubice, 2005. CHUDÁČEK V. a kol. Železniční zabezpečovací technika. 2. přeprac. a doplň. vyd. Praha: VÚŽ, 2005. PACHL, J. Railway Operation and Control. 2nd ed. Mountlake Terrace (USA): VTD Rail Publishing, 2009. ISBN 0-9719915-1-0.THEEG, G. -- VLASENKO, S. (eds). Railway Signalling & Interlocking: International Compendium. 1st ed. Hamburg: Eurailpress, 2009. ISBN 978-3-7771-0394-5.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění řešeným problémům. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

Ing. Jan Ouředníček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr SýkoraIng. Josef VašataIng. Petr SýkoraIng. Josef Vašata