Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vysokofrekvenční elektronika (KEEZ / AVFEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / AVFEK - Vysokofrekvenční elektronika, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristika vf techniky, vlastnosti prvků na vysokých kmitočtech.Videozesilovače: Zpětná vazba a širokopásmovost, vícestupňové zesilovače.Impulzní obvody: Použití, typy obvodů pro zpracování impulzů.Mf. zesilovače: Rezonanční vazba mezi stupni zesilovače, vstupní obvody, řízení zisku.Výkonové tranzistorové zesilovače: Třídy činnosti, funkce a nelineární zkreslení.Nízkošumové zesilovače: Šumové náhradní schéma vf tranzistoru, šumové charakteristiky.Směšovače, detektory a modulátory.Napětím přelaďované oscilátory: Použití VTO, zapojení tranzistorových VTO.Oscilátory, řízené krystalem. Frekvenční stabilita a šum oscilátorů.Frekvenční a fázová synchronizace oscilátorů, automatické doladění kmitočtu.Injekční synchronizace oscilátorů, vlastnosti.Princip násobení kmitočtu na nelinearitě prvků, zapojení násobičů.Vysokovýkonové vf oscilátory a zesilovače.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu se student umí orientovat v základních obvodech používaných ve VF technice na kmitočtech 1MHz-100GHz, s jejich funkcí, vlastnostmi a způsobem návrhu, VF zesilovačích (videozesiovače, MF zesilovače, výkonové a nízkošumové zesilovače), směšovačích a modulátorech, oscilátorech, synchronizaci a násobení kmitočtu. Po absolvování předmětu se student umí orientovat v základních obvodech používaných ve VF technice na kmitočtech 1MHz-100GHz, s jejich funkcí, vlastnostmi a způsobem návrhu, VF zesilovačích (videozesiovače, MF zesilovače, výkonové a nízkošumové zesilovače), směšovačích a modulátorech, oscilátorech, synchronizaci a násobení kmitočtu.

Literatura

POZAR, D.M. Microwave engineering. Hoboken: John Wiley and Sons, 2005. M. Rothbauer a kol. Mikrovlnné polovodičové součástky a jejich použití. SNTL Praha, 1989. SCHEJBAL, V., ČERMÁK, D. Sbírka příkladů z elektrotechniky. Pardubice, 2012. ISBN 978-80-7395-567-0.Ramo, S., Whinnery, J. R., Van Duzer, T. Fields and waves in communication electronics. Hoboken: John Wiley & Sons, 1994. http://ieeexplore.ieee.org/Xplore/dynhome.jsp. http://www.radioeng.cz/search.htm.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění řešeným problémům v rozsahu probrané látky. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

prof. Ing. Vladimír Schejbal, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vladimír Schejbal, CSc.