Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vysokofrekvenční technika (KEEZ / AVFRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / AVFRP - Vysokofrekvenční technika, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Využití vysokofrekvenční techniky. Vlastnosti elektromagnetických vln.Šíření elektromagnetických vln. Přenos energie mezi dvěma anténami.Základní typy vysokofrekvenčních vedení a jejich vlastnosti.Rozptylové parametry, přizpůsobení impedance na vedení.Mikrovlnné integrované obvody. Diskontinuity na vedeních.Lineární vysokofrekvenční obvody s rozloženými parametry.90o hybrid, magické T, odbočnice se zpětnou vlnou.RezonátoryŠíření vln v gyrotropním prostředí, cirkulátory, izolátory.Prostorové a přízemní vlny. Ionosférické šíření vln.Směrové a impedanční vlastnosti antén ze systémového hlediska. Měření antén.Dipól. Anténní řady, Yagiho anténní řada. Návrh a syntéza anténní charakteristiky.Širokopásmové, trychtýřové a reflektorové antény a čočky, elektromagnetická kompatibilita.Časová rezerva, shrnutí probrané látky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu se student umí orientovat ve vysokofrekvenční technice, vlastnostech elektromagnetických vln, základních typech vysokofrekvenčních vedení, vysokofrekvenčních obvodech s rozloženými parametry, základech šíření prostorových a přízemních vln, vlastnostech antén a elektromagnetické kompatibilitě.

Literatura

BEZOUŠEK, P., SCHEJBAL, V., ŠEDIVÝ, P. Elektrotechnika. Univerzita Pardubice, 2008. ISBN 978-80-7395-101-6.SCHEJBAL, V., ČERMÁK, D. Sbírka příkladů z elektrotechniky. Pardubice, 2012. ISBN 978-80-7395-567-0.Procházka, M. Antény. Encyklopedická příručka. BEN, 2000. Černohorský, D. a kol. Elektromagnetické vlny a vedení. Brno: VUTIUM. 1999. VUTIUM, 1999. http://ieeexplore.ieee.org/Xplore/dynhome.jsp. http://www.radioeng.cz/search.htm. POZAR, D.M. Microwave engineering. Hoboken: John Wiley and Sons, 2005.

Požadavky

Student musí ukázat porozumění řešených problémů.

Garant

prof. Ing. Vladimír Schejbal, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vladimír Schejbal, CSc.Ing. Dušan Čermák, Ph.D.prof. Ing. Vladimír Schejbal, CSc.