Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrická trakce I (KEEZ / P1ETK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / P1ETK - Elektrická trakce I, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam trakční dynamiky a energetiky pro vozební techniku.Základy vozební mechaniky, pohybové fáze jízdy, pohybová rovnice jízdy vlaku, vozidlové a traťové odpory, rozjezdové zrychlení, výběhové a brzdné zpomalení, stanovení požadované tažné síla a trakčního výkonu.Adheze a skluz, adhezní omezení tažné síly, závislost součinitele adheze na rychlosti (H. Kother, Curtis - Knifler), technická opatření pro dosažení optima, trakční charakteristika vozidla.Časový a dráhový tachogram, časový průběh výkonových veličin při jízdě vlaku. Stanovení jízdní doby.Základy brždění kolejových vozidel, třídění brzdových systémů a jejich činnost, brzdná dráha, brzdící procenta.Elektrická trakce a její historický vývoj. Význam trakční dynamiky a energetiky pro vozební techniku (návaznost na trakční dynamiku).Energetické zdroje pro elektrickou trakci. Zdroje pro elektrickou vozbu závislou, nezávislou, polozávislou. Řetězec energetického napájení, schéma výroby a rozvodu el. energie do napájecího systému drah, Senkeyův diagram, přehled napájení el. drah u nás a ve světě, elektrárny.Vývoj trakčních soustav v železniční a městské hromadné dopravě, trakční a energetické soustavy a jejich zastoupení ve světě (mapa evropské a vnitrostátní elektrizované žel. sítě).Trakční vedení a součinnost vedení se sběračem, požadavky na konstrukci sběrače pro vysoké rychlosti.Základy vozební energetiky, metody stanovení energetické spotřeby, faktory ovlivňující energetickou spotřebu kolejové vozby. Složky spotřeby el. energie pro jízdu, výpočet spotřeby energie jednotlivých typů.Energetická bilance elektrické trakce, regulační systémy vozidel a jejich účinnost.Elektrodynamické brzdění odporové, rekuperační, kolejnicové indukční brzdy.Návrh základních parametrů trakčního vozidla elektrické trakce, volba trakčního motoru a uspořádání přenosu kroutícího momentu na obvod hnacích kol.Odborná exkurze k dané problematice.

Získané způsobilosti

Po absolvování student má přehled o problematice trakční mechaniky tj. problematice jízdních odporů, adheze a brzdění. Student zvládá výpočet dosažitelné rychlosti vlaku, potřebné adhezní hmotnosti a zábrzdné vzdálenosti.

Literatura

Jansa F. Dynamika a energetika elektrické trakce. NADAS, 1980. GREGORA, S. -- OUŘEDNÍČEK, J. Elektrotechnika a zabezpečovací technika v dopravní infrastruktuře. 1. vyd. Pardubice: UPa, 2005. ISBN 80-7194-768-7.

Požadavky

Požadavkem je pravidelná docházka na cvičení z předmětu "Elektrická trakce I" a vypracovaná semestrální úloha. Během ústní zkoušky by měl student projevit teoretické znalosti z oblasti trakční mechaniky a brzdných systémů.

Garant

doc. Ing. Stanislav Gregora, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ladislav Mlynařík, Ph.D.