Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikace mikroprocesorů (KEEZ / PAMPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / PAMPP - Aplikace mikroprocesorů, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Konstrukce a struktura programu v jazyce C - definice proměnných, zákl. datové typy, konstanty, operátory, přiřazení, zápis programu. Na cvičení konzolový vstup a výstup.2. Typová konverze, řídící struktury, cykly.3. Funkce - definice a deklarace funkce, předávání parametrů hodnotou, oblast platnosti proměnných (stručně).4. Pointery - význam, pointerová aritmetika, předávání parametrů odkazem.5. Pole - jednorozměrné, vícerozměrné.6. Řetězce - práce s řetězci, funkce standardní knihovny pro práce s řetězci, pole řetězců, struktury.7. Výčtový typ, oblast platnosti identifikátorů (podrobněji) - paměťové třídy, typové modifikátory, projekt složený z více souborů8. Hlavní rysy AVR, paměťový prostor, adresovací módy, přístup na I/O porty.9. Použití vyššího programovacího jazyka na MCU, kompilátor CodeVision na AVR.10. Přerušovací systém obecně, systém přerušení na AVR. Programovací techniky v embedded aplikacích.11. Časovače, čítače, generování PWM, měření střídy, periody. Human machine interface - zobrazovače LED a LCD, maticová klávesnice....12. Sběrnice I2C, SPI, RS-232, komunikační protokol.13. Sběrnice CAN. Implementace na AVR, použití CAN analyzátoru.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student zná základy programování mikrokontrolérů v jazyce ANSI C. Zná dobře architekturu Atmel AVR. Umí zajistit komunikaci mikrokontroléru s okolím pomocí klávesnice, displeje a pomocí běžných sériových rozhraní typu RS-232, USB nebo CAN. Pomocí mikrokontroléru dokáže řídit otáčky nebo polohu krokových a stejnosměrných motorků. Umí zpracovat signály z čidel otáček a polohy, proudu, silového zatížení (tenzometry), teploty.

Literatura

Burkhard M. C pro mikrokontroléry. BEN Praha, Technická literatura, 2003. Váňa, V. Mikrokontroléry Atmel AVR - popis procesorů a instrukční soubor, BEN - technická literatura, Praha 2003, ISBN 80-7300-083-0. Herout P. Učebnice jazyka C, Nakladatelství KOPP, 2004, IV. přepracované vydání. Firemní literatura fy Atmel, dostupná na www.atmel.com. Matoušek D. USB prakticky s obvody FTDI. BEN.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění řešeným problémům a schopnost samostatně řešit úkoly v rozsahu probírané látky. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

Ing. Zdeněk Mašek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Václav Lenoch, Ph.D.Ing. Zdeněk Mašek, Ph.D.Ing. Václav Lenoch, Ph.D.Ing. Zdeněk Mašek, Ph.D.