Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické pohony (KEEZ / PELPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / PELPK - Elektrické pohony, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Struktura a komponenty elektrického pohonu, elektromechanické vlastnosti pohonuZtráty, účinnost a dimenzování elektromotoruLogické řízení a jištění elektrických pohonů, kontaktní a jistící prvkyPohony se stejnosměrnými motory s cizím buzením a jejich řízeníPohony se sériovými komutátorovými motoryPohony s asynchronními motory a jejich řízeníPohony se synchronními motoryPohony s krokovými, reluktančními a lineárními motorySpecifika a příklady trakčních pohonů s komutátorovými motorySpecifika a příklady trakčních pohonů se střídavými motory

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude mít absolvent přehled o elektromechanických vlastnostech pohonů jako celku a o možných konfiguracích, komponentách a vlastnostech pohonů podle druhu použitého elektromotoru. Součástí přehledu jsou i příklady uplatnění na trakčních vozidlech.

Literatura

Boldea, I.O., Nasar,S.A. Electric Drives. CRC Press, London, 1999. Pavelka J a kol. Elektrické pohony. ČVUT Praha, 1996. Novák,J. Elektromechanické systémy v dopravě a ve strojírenství. ČVUT Praha, 2002.

Požadavky

Student musí mít přehled o členění elektrických pohonů a jejich strukturách, musí znát základní vlastnosti a použití dílčích komponent elektrických pohonů. Z hlediska aplikací v trakci musí mít přehled o vlastnostech, výhodách a nevýhodách jednotlivých druhů pohonů. Nedílnou součástí požadavků je zvládnutí praktických dovedností získaných při laboratorních měřeních.

Garant

prof. Ing. Jaroslav Novák, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Novák, CSc.