Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrotechnika (KEEZ / PEMSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / PEMSK - Elektrotechnika, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod, elektrostatické pole ve vakuu, v obecném prostředí, kapacita, energie a síly, řešení polí.Stacionární proudové pole, mechanizmus vedení proudu v látkách.Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony, řešení stejnosměrných obvodů.Proměnná napětí a proudy, veličiny charakterizující proměnná napětí a proudy, střídavé obvody.Magnetické pole, vytváření pole proudem, Biot-Savartův zákon, Ampérův zákon, magnetické pole v látce.Silové účinky magnetického pole na pohybující se náboj a na proudovodič, Hallův jev, povrchový jev.Elektromagnetická indukce, Faradayův zákon, Lenzovo pravidlo, vlastní a vzájemná indukčnost.Přechodné děje, nabíjení a vybíjení kondenzátoru, nárůst a zánik proudu v cívce.Přenos signálu homogenním vedením.Polovodičová technika, PN přechod, dioda, bipolární tranzistor, aplikace diod a tranzistorů.Booleova algebra, číslicová technika.EMC, rušivé signály a jejich zdroje, vazební mechanismy přenosu rušivých signálů, způsoby omezování rušení.Elektromagnetické stínění, měření rušivých signálů, elektromagnetická odolnost a její testování.Rezervní přednáška, exkurze, shrnutí probírané látky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen vysvětlit základní pojmy elektrostatiky, magnetického pole, proudového pole, elektromagnetismu a EMC včetně šíření signálu na dlouhých vedeních. Bude umět řešit jednoduché elektrické obvody. Bude umět objasnit funkci PN přechodu a základních polovodičových součástek - diody, tranzistoru, analogových a číslicových IO. Student bude prakticky seznámen se základními metodami měření včetně zásad bezpečnosti práce s elektrickým zařízením.

Literatura

BEZOUŠEK, P., SCHEJBAL, V., ŠEDIVÝ, P. Elektrotechnika. Univerzita Pardubice, 2008. ISBN 978-80-7395-101-6.Vladař J., Zelenka J. Elektrotechnika a silnoproudá elektronika, SNTL/ALFA Praha. 1986. SCHEJBAL, V. et al. Elektrotechnika. Příklady. Univerzita Pardubice, 2004. ISBN 80-7194-560-9.GREGORA, S., FIŠER, O. Elektrotechnika (elektronická forma učebnice), Univerzita Pardubice, 2005.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění řešeným tématům a schopnost samostatně řešit základní problémy v rozsahu probrané látky. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

Ing. Miroslav Losenický, CSc.

Vyučující

Ing. Miroslav Losenický, CSc.