Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronické prvky a obvody I (KEEZ / PEP1P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / PEP1P - Elektronické prvky a obvody I, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod - obsah předmětu a literatura.Lineární odpory, kondenzátory a indukčnosti (rozdělení, vlastnosti, provedení).Nelineární odpory (varistory, termistory a fotoodpory).Piezoelektrické prvky (PKJ a filtry).Přechod P-N (fyzikální základy, pásový model, typy průrazů).Charakteristické vlastnosti diod a jejich konstrukce.Dynamické vlastnosti diod. Speciální diody.Tranzistorový jev. Základní zapojení tranzistoru. Struktura a režimy bipolárního tranzistoru.Statické charakteristiky bipolárního tranzistoru. Faktory ovlivňující pracovní oblasti.Tranzistor při zesilování střídavého signálu. Modely bipolárního tranzistoru.Konstrukce a typy tranzistorů. Spínací tranzistory.Unipolární tranzistory (FET a IGFET). Náhradní obvody a charakteristiky.Dvoubázová dioda. Diak. Diodový a triodový tyristor.Pětivrstvá struktura. Triak.Emise elektronů do vakua (fyz. základ elektronek).Vakuová dioda (popis, charakteristika)- Trioda, tetroda a pentoda.Obrazovky (popis funkce).Časová rezerva.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student znát základní informace o běžně používaných součástkách, možnostech jejich využití a dosahovaných parametrech. Student bude schopen v navazujících odborných předmětech porozumět výkladu, popisujícímu funkci zařízení, která obsahují tyto prvky.

Literatura

BURGER, I., HUDEC, L.. Elektronické prvky. ALFA Bratislava, 1989. PIŇOS. Elektronické prvky. VUT Brno, 1986. ŠEMBEROVÁ a spol. Elektronické a mikroelektronické součástky. ČVUT Praha, 1996.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění řešeným problémům. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

Ing. Dušan Čermák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Dušan Čermák, Ph.D.Ing. Ladislav Mlynařík, Ph.D.