Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické měření (KEEZ / PMELK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / PMELK - Elektrické měření, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Metody měření, zpracování výsledků měření, určování nejistoty měření.Analogové měřící přístroje, pohybová rovnice měřícího ústrojí.Meření napětí, proudu, odporu a výkonu, změna rozsahu měřícího přístroje, měřící transformátory U, I.Meření kapacity, indukčnosti a vzájemné indukčnosti.Měřící zesilovače, převodníky střední, efektivní a maximální hodnoty.Měření součtu, rozdílu a součinu el. veličin, integrace el. veličin.Analogový osciloskop, generátory.A/D a D/A převodníky.Číslicové měřící přístroje - multimetry, digitální osciloskop.Měření frekvence a fázového posuvu.Logické a frekvenční analyzátory.Měření magnetických veličin a vlastností feromagnetických materiálů.Měření neelektrických veličin.Rezerva, opakování.

Získané způsobilosti

Po absolvování student zvládá samostatně základní měření v elektrotechnice, umí zpracovávat výsledky měření a chyby měření. Student je schopen samostatně ovládat složitější měřící zařízení jako jsou osciloskopy a digitální analyzátory. Student má taktéž všeobecný rozhled v oblasti měření neelektrických veličin, zná principy snímačů neelektrických veličin a má přehled o jejich metodách měření.

Literatura

FAJT a kol. Elektrická měření. ČVUT Praha, 1996. BEZOUŠEK, P., SCHEJBAL, V., ŠEDIVÝ, P. Elektrotechnika. Univerzita Pardubice, 2008. ISBN 978-80-7395-101-6.Haasz V. Elektrická měření - přístroje a metody. ČVUT Praha, 1998. ISBN 80-01-02731-7.

Požadavky

Základním požadavkem je pravidelná docházka na laboratorní cvičení a správně vypracované laboratorní práce. U zkoušky budou po studentovi požadovány znalosti principů měřících přístrojů, principů převodníků elektrických a neelektrických veličin a měřících metod.

Garant

Ing. Miroslav Losenický, CSc.

Vyučující

Ing. Miroslav Losenický, CSc.