Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroprocesorová řídící technika (KEEZ / PMRTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / PMRTK - Mikroprocesorová řídící technika, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Oblasti využití a specifika mikroprocesorových řídících systémů pro práci v reálném časeObecné schéma procesoru, princip, funkce jednotlivých bloků, vnitřní architektura procesorů řasy 8051Rozdělení paměťového prostoru, způsoby adresování, příklady typů procesorů řady 8051Instrukční soubor procesorů řady 8051, hlavní zásady tvorby programu v jazyce assemblerČíslicové algoritmy a možnosti jejich realizace v osmibitových a šestnáctibitových řídících procesorechTvorba uživatelského programu pro práci v reálném čase a podpůrné prostředky pro laděníZákladní hardwarová konfigurace mikroprocesorového systémuObvody pro vstup a výstup analogových signálů, principy A/D a D/A převodníkůVyužití přerušení u procesorů pro práci v reálném čase, přerušovací systém, čítače a časovačeSériová komunikace v řídících systémechŠestnáctibitové řídící procesory, oblasti jejich nasazení, výpočetní výkonnost a specifikaHlavní znaky assembleru šestnáctibitových řídících procesorůZákladní vlastnosti a oblasti využití signálových procesorůKonstrukční provedení mikroprocesorového řídícího systému, ochrana proti rušení

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu zvládne absolvent hardwarový návrh mikroprocesorového systému s osmibitovým mikrokontrolérem. Zvládne vytvoření uživatelského programu včetně použití vývojových prostředků. Získá přehled o možnostech použití výkonných 16-bitových a 32-bitových procesorů.

Literatura

CHYSKÝ, J., NOVÁK, J., NOVÁK, L. Elektronické aplikace ve strojírenství - Mikroprocesory. ČVUT Praha, 1998.

Požadavky

Student musí zvládnout programování osmibitových mikrokontroérů 8051 v jazyce assembler, musí umět využívat vývojové prostředky pro uživatelské programy, musí zvládnout využití vestavěných periferií. Musí umět navrhnout hardwarovou část mikropočítačového systému s osmibitovým řídícím mikrokontrolérem. Musí mít přehled o základních vlastnostech a aplikacích 16-bitových a 32-bitových mikrokontrolérů.

Garant

prof. Ing. Jaroslav Novák, CSc.

Vyučující

Ing. Ondřej Černý, Ph.D.