Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o materiálech pro elektrotechniku (KEEZ / PNMEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / PNMEP - Nauka o materiálech pro elektrotechniku, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vlastnosti materiálů. Zkoušení materiálů.Elektrovodné materiály, měď a její slitiny, vlastnosti a použití.Hliník a jeho slitiny, vlastnosti dalších nejčastěji používaných kovů.Odporové materiály, požadavky pro různé účely.Materiály pro elektrické kontakty a spínače.Supravodivé materiály, příklady využití. Magnetické slitiny železa a dalších kovů.Materiály magneticky měkké a tvrdé, vlastnosti, požadavky a možnosti využití.Nekovové materiály.Ferity magneticky měkké a tvrdé, složení, výroba a soudobé využití.Izolační a dielektrické materiály tuhé, kapalné i plynné, vlastnosti a využití.Polovodiče. Materiály pro optoelektroniku, zdroje světla, optická vlákna, fotocitlivé prvky.Alternativní elektrické napájecí zdroje primární i sekundární.Výroba plošných spojů a polovodičových součástek.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student znát vlastnosti materiálů používaných v moderní elektrotechnice i elektronice a vědět kde bývají použity a jak lze s nimi zacházet, případně co není dovoleno. Student bude v navazujících odborných předmětech schopen porozumět výkladům, které popisují vlastnosti zařízení obsahující tyto materiály.

Literatura

ŠAVEL, J. Elektrotechnologie. BEN Praha, 2001. http://app.knovel.com/hotlink/toc/id:kpMSE00001/materials-science-engineering/materials-science-engineeringBouda, V. Materiály pro elektrotechniku. https://katalog.upce.cz/documents/414447. Praha, 2000. null

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce porozumění probírané látce. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu výuky.

Garant

doc. Ing. Pavel Švanda, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miroslav Losenický, CSc.doc. Ing. Pavel Švanda, Ph.D.Ing. Václav Lenoch, Ph.D.