Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování v jazyku C (KEEZ / PPXCP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / PPXCP - Programování v jazyku C, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecný úvod - počítač, algoritmus, programovací jazyk, vývojové prostředky2. Konstrukce a struktura programu v jazyce C - definice proměnných, zákl. datové typy, konstanty, operátory, přiřazení, zápis programu3. Konzolový vstup a výstup, typová konverze, řídící struktury, cykly4. Funkce - definice a deklarace funkce, předávání parametrů hodnotou, oblast platnosti proměnných (stručně)5. Pointery - význam, pointerová aritmetika, předávání parametrů odkazem6. Pole - jednorozměrné, vícerozměrné7. Správa paměti - dynamická alokace8. Řetězce - práce s řetězci, funkce standardní knihovny pro práce s řetězci, pole řetězců9. Struktury, výčtový typ10. Soubory ? práce s textovými soubory11. Preprocesor - makra, vkládání souborů, podmíněný překlad12. Oblast platnosti identifikátorů (podrobněji) - paměťové třídy, typové modifikátory, projekt složený z více souborů13. Vyhledávací a řadící algoritmy, časová složitost

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se syntaxí programovacího jazyka C. Naučí se vytvářet jednoduché konzolové aplikace v rozsahu náplně předmětu uvedeného v cílech a obsahu předmětu. Prohloubí si logické myšlení. Znalosti z tohoto předmětu využijí v dalších předmětech studia oboru ESD zaměřených na mikroprocesorou techniku.

Literatura

Rubeš J. Nebojte se programovat, Computer Media 2001. Herout, P. Učebnice jazyka C - 2. díl. IV. přepracované vydání. KOPP, 2004. Milková E. Algoritmy. Alfa, 2008. Šaloun P. Programovací jazyk C pro zelenáče, Nakladatelství Neocortex, 2. přepracované vydání, 2003.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění řešeným problémům. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

Ing. Zdeněk Mašek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zdeněk Mašek, Ph.D.Ing. Zdeněk Mašek, Ph.D.